Thursday, March 13, 2008

Air Terjun Sg Gabai, Ulu Langat

anak-anak mandi di sungai
air terjun sg gabai


mee goreng
karipap daging
sotong ball

Memandangkan sekarang ni cuti sekolah, ayah ambik cuti hari ini untuk bawa anak-anak pergi berkelah diSg Gabai. Kami bertolak pagi dan sampai di sana, kawasan parking masih banyak kosong. Memang dah lama tak pergi picnic ni, ever since Iman lahir and ayah dah kerap travelling, family time pun agak kurang. Especially masa tu, tak de maid lagi, then I had to fetch 3 kids after work from two locations masa tu, memang le penat. Now, I dah jadi homemaker for almost 3 years come this july. How time flies. It was a big decision to make, as we lose half of the household income, BUT, planning is really important. I am happy.

Anyways, anak-anak memang enjoy sakan hari tu, sebab the 4 small ones tak pernah pergi waterfall or mandi sungai etc. Sungai Gabai ni masih bersih dan jernih airnya, and very sejuk, sebab waktu tu masih pagi lagi and cuaca agak mendung walaupun dah almost noon.

This time, kulit karipap rangup walaupun dah sejuk. Original resepi dapat dari myresepi.com
tapi tak ingat which author. Kalau terbaca tu, terima kasih banyak le sudi kongsi resepi.

KARIPAP RANGUP

Bahan-bahan ( 50 biji )

Bahan Inti :

  • 500 g kentang - dipotong dadu
  • 300 gm bawang besar - dipotong dadu
  • 400 gm daging cincang @ daging lembu dipotong dadu kecil
Tumbuk Lumat :
  • ½ biji bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inci halia
  • ½ sd besar jintan manis
  • 3 sudu besar (75 ml) serbuk kari
  • 2 sudu besar minyak
  • ½ batang besar kulit kayu manis
  • 2 sd teh gula / secukup rasa
  • 1 sd teh garam / secukup rasa
  • 350 ml air
Doh Karipap :
  • 500 g tepung gandum - diayak
  • ½ sd besar garam
  • 94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
  • 1 biji telur
  • ½ cawan ais
  • 250 ml air
  • Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai

Cara-cara

Inti :

  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
  2. Masukkan daging yang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
  3. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.
Doh :
  1. Masukkan tepung dalam mangkuk.
  2. Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
  3. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam.
  4. Bahagikan doh 2 bahagian (setiap bahagian menghasilkan ±25 keping karipap) Ambil 1 bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. gulung ketat2 dan golek hingga jadi selinder .
  5. Potong gulungan silinder tadi hingga mendapat +- 20 ke 25 ketul. Canai nipis (2mm) setiap satu ketul dan isikan 1 sd besar (kalau suka inti banyak)/ 1 sd the penuh (inti sederhana) .Tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
  6. Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.
  7. Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.
  8. * Boleh juga digunakan crisco, minyak sapi, mentega atau keduanya (nisbah 1/2:1/2). Kalau malas nak canai semua doh, boleh beku doh dibalut plastic dalam. Nak guna, keluarkan dan tunggu kembali asal. Karipap belum digoreng boleh disimpan lama dengan menyusunnya atas dulang terlebih dahulu dan letak dalam fridge hingga beku. (1-2 jam). Kemudian ambil setiap satu dan balut plastic agar tak melekat, baru boleh simpan dalam bekas plastic dan letak dalam fridge semula.







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...