Wednesday, January 21, 2009

Bakso


Mee bakso ni asal dari indonesia. Dulu, yum rajin buat untuk breakfast before pergi kerja, tu yang bertambah tembam. Sekarang, sendiri buat je la. Resepi ni dah di modify dari beberapa resepi yang jumpa di internet.

RESEPI BAKSO

Bahan: (7-8 orang)

1 bungkus mee kuning/ mee hoon
tauge

Untuk bebola:
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah - cincang halus
2 biji bawang putih - cincang halus
2 sudu besar telur (1/2 biji)
1 tsp tepung ubi/jagung
sedikit lada sulah, garam

Untuk kuah:
3 biji bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih } di tumbuk
1/2 inci halis } halus
1 tsp lada sulah biji }
1 batang serai - ketuk
1 tbs pati daging/ayam - saya guna air rebusan daging/ayam je
serbuk lada sulah
garam, kicap manis

1. Tumis bawang merah hingga kuning.
2. Masuk bahan tumbuk hingga garing & naik bau.
3 Masukkan serai, gaul sebentar, masukkan air, pati daging, lada sula, sedikit kicap manis & garam.
4. Bila mendidih, masukkan bebola daging tadi.
5. Bebola daging timbul bila dah masak.

Untuk Fried wonton:

1 cawan all purpose flour
1 tbs butter
1 egg
water, salt

Mix all to form a dough. Roll the dough thinly and cut square, 2" x 2"
Fry till brown.

Untuk menghidang:
Sos cili
Sayur baby bok choy
daun sadri/bawang
bawang goreng
kicap manis dengan cili api tumbuk
fried wonton
telur rebus - belah dua
tauge
tauhu goreng - dihiris

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...