Wednesday, January 5, 2011

Salam tahun baru

Dah lama blog ni tak di update..Cuti sekolah baru-baru ni amat sibuk sekali..Kepada semua, selamat tahun baru, semoga tahun 2011 ini menjanjikan kecemerlangan buat kita dunia dan akhirat..

Antara menu yang sempat di ambil gambar....

























Original recipe from Ika's dari bangkok. Tq for sharing.

NASI LOBAK MERAH

Bahan-bahan

  • 1kg beras beriani
  • 6 biji lada hijau dipecah2
  • 1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2
  • 1 cawan minyak kacang
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 3 batang lobak diparut
  • 300g buah tomato dipotong halus
  • *6 biji bawang putih ditumbuk halus
  • *2cm halia ditumbuk halus
  • 2 biji bawang besar dihirs
  • 4cm kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkeh
  • garam
  1. Sukat air 1,100ml lalu ketepikan dulu.
  2. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang.
  3. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing.
  4. Lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air.
  5. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak
Sources:-From Aini Salim@ resipi ceria keluarga














AYAM BALI

Bahan2:
  • 1 ekor ayam potong ikut suka
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu makan gula
  • 1 1/2 sudu makan air limau
  • 4 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 ibu jari halia
  • 3 biji buah keras
  • 4 batang lada merah
  • 1 sudu makan kicap manis
Cara :

Panaskan minyak,goreng ayam separuh masak.
Tumis bahan kisar dan daun pandan hingga wangi. Masukkan gula, air limau, garam dan santan
Biarkan mendidih kemudian masukkan ayam dan masak sampai pekat.












Biskut sampan ni first time try buat, my favorite...sedap..
Resepi ada di SINI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...