Thursday, June 14, 2012

Sotong Percik

Lama tak update blog. Cuti sekolah kali ni agak sibuk sikit, tak lekat kat rumah. Balik kuantan, then pergi Jb, then Batu Pahat, then balik Muar pulak, kepenatan, dengan cuaca panas ya amat sekarang ni...

Menu ni sebelum cuti sekolah lagi, tapi tak sempat nak post. Resepi asal dapat dari SINI

SOTONG PERCIK

 
  • 8 ekor sotong yang besar
  • 10 biji cili kering (**)
  • 5 biji cili padi (**)
  • 5 biji cili merah (**)
  • 1 labu bawang besar (**)
  • 2" halia (**)
  • 2" lengkuas (**)
  • 2 batang serai (**)
  • 1 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 sudu besar air asam 
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.(kelar-kelar bahagian dalamnya)
  2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudian susun didalam pinggan.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
  5. Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...