Wednesday, July 17, 2013

TEPUNG PELITA

Anak bujang yang cuti panjang kat rumah request kuih ni untuk berbuka. Anakt-anak book 1 kuih favorite mereka untuk berbuka, tapi kena ikut turn la kan. Kekadang masak yang dah frozen kan siap-siap, macam karipap & donut. Masak kuih untuk berbuka, tapi selalunya balik terawih dah licin. Resepi asal dari yani@myresepi.com.

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA
Bahan-bahan:
Untuk lapisan bawah(hijau):
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan ~ blender dengan air & tapis airnya
Sedikit kapur
Untuk lapisan atas(putih):
4 sudu (ratakan) tepung beras
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
Sedikit garam
Cara:
1. Bancuh tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2.Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masak tepung yang diadun(lapisan bawah) dan kacau hingga masak dan berkilat ( hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya ).
4. Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Kemudian masak pula adunan santan (lapisan atas) yang diadun tadi dan kacau sehingga adunan pekat ( hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya ).
Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan.
NOTA: 
1. Untuk membuat kuih ni  basah2 seperti kuih dibeli. Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, saya taruk 2 sudu besar tepung ubi. 
2. Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas, sudukan dulu sedikit gula ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih. Saya taruk 1/2 sudu kecil gula pasir.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...