Tuesday, August 20, 2013

Ayam masak kicap cendawan

Baru-baru ni little anas minta masakkan ayam kicap. Tapi hari-hari ada lauk ayam sepanjang cuti raya baru ni, i didn't cook any for him yet. Balik rumah makan ikan je. Today baru masakkan dia lauk ayam. Balik sekolah terus tanya soalan lazim 'Ibu masak apa hari ni?'...

RESEPI AYAM MASAK KICAP SHIITAKE (chinese style)
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ~ di potong kecil
1.5 inci halia*
6 ulas bawang putih*
3 tbsp kicap manis
3 tbsp kicap masin
3 tbsp sos tiram
10 biji cendawan shiitake ~ belah 4
6 cili kering ~ gunting pendik2
4 tangkai daun bawang ~ di hiris
1 tsp tepung jagung ~ bancuh dengan 1/2 cawan air
Sedikit kunyit
Garam
Air
(* di ketuk)
Cara:
1. Gaul ayam dengan kunyit & garam, goreng sebentar.
2. Tumis bawang putih & halia sebentar, masukkan sedikit air, biar mendidih.
3. Masukkan kicap, sos tiram, cendawan & ayam goreng tadi.
4. Gaul rata, biar sebentar, masukkan cili kering.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul rata, masukkan daun bawang.
6. Sedia untuk di hidang.

2 comments:

Unknown said...

Saya dah cuba resepi ni. Sedap.. suami suka dan puji sedap. Tq untuk resepi ni. Bertambah lah koleksi resepi saya. Tq..

Zieza said...

Alhamdulillah. Tq atas kunjungan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...