Monday, February 10, 2020

DALCA DAGING

RESEPI DALCA DAGING

Bahan:

1 kg daging lembu campur tulang rusuk ~ rebus hingga empuk
200 gm kacang panjang
2 batang terung
2 batang carrot
3 biji kentang
2 biji pisang muda
1 biji mangga muda
6 biji belimbing buluh
4 biji lada merah & hijau ~ belah dua tidak putus
2 tangkai daun kari
1/2 biji kelapa ~ ambil santan pekat
100 gm kacang dal
4 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
rempah kari babas
semua sayur di potong kecil

Cara:
1. Hiriskan sebiji bawang besar. Tumis hingga garing.
2. Masukkan rempah tumbuk dengan rempah kari. Gaul hingga naik bau.
3. Masuk daging dgn air rebusan.
4. Masukkan santan, kacang dal dan sayuran, daun kari, air asam jawa.
5. Perasakan dengan garam, tutup api.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...