Tuesday, May 26, 2020

Resepi Kuah Kacang

Resepi yang sedap & favorite. Original recipe dari YatieKitchen diolah ikut cara saya. Sedap makan dengan ketupat & kuah lodeh. Saya suka makan cicah dengan roti kosong.




















Resepi kuah kacang


Bahan
1/2 kotak santan Kara
250gm kacang tanah
1 senduk cili kisar
5-6 Cili kering 
1 inci Lengkuas
1/2 inci Halia
1 inci Kunyit hidup
 8 Bawang merah
3 Bawang putih
3 Serai

1 Asam keping
1/2 buku Gula melaka/manisan
Sedikit mushroom seasoning ~ jika suka
Garam 
1 cawan air

Cara:
1. Goreng kacang tanpa minyak/bake dlm oven. Buang kulit & tumbuk kasar.
2. Potong kecil semua bahan  & goreng dengan minyak banyak selama 10 minit. Minyak disimpan untuk tumis nanti.
3. Tos minyak & sejukkan.
4. Blender halus, air paras bawang.
5. Tumis bahan kisar dalam minyak gorengan tadi, masukkan cili kisar. Minyak perlu banyak.
6. Masukkan asam keping & gula melaka, kacau selalu.
7. Masuk kacang yang ditumbuk sedikit2.
8. Masukkan santan & garam. Masuk air ke dalam kotak santan & 
9. Masukkan mushroom seasoning.
10. Masak dengan api perlahan hingga mendidih.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...