Monday, September 7, 2009

Nasi Kerabu Istimewa (Kerabu Tumis)




Another dish prepared for iftar.

MASI KERABU ISTIMEWA (Kerabu Tumis)

Bahan untuk nasi:

4 pot beras
4 pot air
1 batang serai - di titik
2 inci kunyit hidup - [ tumbuk lumat
sedikit isi cekur - [

Cara masak Nasi:
Beras di bersihkan & di tanak seperti biasa dengan serai, kunyit & cekur tumbuk tadi.

Cara menghidang:

Senduk nasi kedalam pinggan.
Letak sedikit
sambal kelapa, sambal ikan, cilipadi jeruk, tumis budu @ belacan, diakhiri dengan ulam.
Gaul rata2, boleh dihidang bersama lauk seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, keropok, daging bakar, ayam bakar, ikan goreng celup tepung.

Sambal Kelapa

1/2 biji kelapa parut
1 tsp garam
2 tbsp gula merah
5 biji bawang merah - [
sehiris halia [ tumbuk lumat
10 biji lada hitam [

Cara:
Campur semua bahan, sangai atas api kecil (goreng tanpa minyak) hingga agak kering. Tumbuk halus tapi jangan sampai pecah minyak.

Sambal Ikan

5 ekor ikan kembong ( saya guna ikan selar kecil) - dibakar & ambil isinya
5 biji bawang merah
sehiris halia

Cara:

Tumbuk bawang merah, halia, garam & sedikit gula. Masuk isi ikan & tumbuk lagi hingga hancur. Masuk dalam kuali & sangai hingga kering.

Tumis budu @ belacan (salah satu saja)

Bahan;

1 senduk budu @ 2 inci belacan bakar
5 biji cili kering }
5 biji bawang merah } tumbuk lumat
2 biji bawang putih }
sehiris halia }
sebatang serai - titik
sedikit gula merah, garam
1/2 biji kelapa - ambil santan dlm 2 cawan
2 tbsp air asam jawa

Cara:
1. Didihkan santan hingga pecah minyak & pekat.
2. Masuk bahan2 tumbuk, budu @ belacan, serai, gula merah & air asam jawa.
3. Masak lagi hingga pekat & agak kering.

Ulam:

Kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh.

2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
1 tangkai bunga halia@kunyit
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemangi
2 batang kangkung
5 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
1/2 biji timun
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih jeruk
1 mangkuk kecil tauge - buang ekornya

Solok Lada

10 biji lada hijau, belah jangan sampai putus - buang biji
1/2 biji kelapa parut putih
5 biji bawang merah
sehiris halia
2 ekor ikan kembung - ambil isinya
sedikit garam, gula
1/4 cawan santan pekat

1.Tumbuk bawang & halia hingga lumat
2. Masuk garam, gula & ikan, tumbuk lagi hingga lumat.
3.Campur dalam kelap parut & gaul rata.
4.Sumbat kedalam lada yg telah dibuang biji tadi.
5. Susun dalam periuk, tuang santan pekat & rebus hingga kering.

Ikan goreng celup tepung

5 ekor ikan - bersihkan & toskan
1/2 cawan tepung beras
sedikit air kapur
sedikit serbuk kunyit
garam
minyak

Bancuh tepung beras dgn air kapur, kunyit, garam & air.
Celup ikan dalam bancuhan tepung & goreng.

Note: Hidangan nasi kerabu lebih sedap kalau dihidang dengan budu mentah saja dgm memerahkan sedikit limau nipis kedalam budu & takperlu lagi guna tumis budu@belacan.
Guna kedu-dua sekali pun boleh.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...