Sunday, October 4, 2009

Koleksi Kuih Lama

Ini adalah koleksi resepi dari Mak mon. Kebanyakannya dah dicuba dan sedap..

Kuih Lompat Tikam

2 gelas besar tepung beras
8 gelas besar air pandan
1 tsp kapur sireh

Gaul semua dan jerang atas api perlahan. Kacau jgn berhenti hingga pekat & berkilat. Kalau pekat sangat masukkan sedikit air masak.

Kepalanya.
1 gelas besar tepung beras
6 gelas besar santan pekat
sedikit garam

Gaul semua bahan dalam periuk. Kacau hingga pekat& cantik berminyak.

Air gula:
Gula kelapa
air
pandan

Masak hingga cair & pekat.

Biskut manik

11 oz tpg gandum
7 oz butter
4 oz gula halus
1 tsp baking powder
manik & coklat halus
1 tsp esen ros

Pukul gula & butter. Masuk baking powder & pukul lagi.
Masuk tepung, gaul rata.
Masuk dalam acuan & ratakan.Tekan dgn cutter, tabur manik & bakar.

Biskut Tapak Kuda

6 egg yolk
18 oz butter
12 oz gula halus
25 biji badam
30 oz tpg gandum
6 tsp baking powder
11/2 vanilla

Gaul semua.

Biskut dahlia

1 egg
1 cup sugar
1 cup butter
1 tsp baking powder
2 cup tapung gandum
1 cup tepung jagung

Pukul gula & butter. Masuk telur, baking powder, gandum & tpg jagung.

Kek lapis betawi ~ I used to bake this cake when I was younger & it tasted very good.

30 biji telor
5 biji putih telor
27 oz butter
21 oz gula halus
5 oz gandum
2 oz badam kisar
2 tsp rempah kuih
1 tsp vanilla
1/2 tsp baking powder

Pukul putih telor dgn gula sampai kembang.
pukul kuning telor asing hingga kembang. Masukkan putih telor tadi, pukul lagi sampai kembang.
pukul butter asing sampai kembang.
Masukkan adunan putih & kuning telur tadi, pukul lagi sampai kembang.
tepung, campur dgn baking powder, masuk kedalam adunan telur, vanilla, gaul rata.
Masuk rempah kuih, gaul rata , bakar.

Cara bakar:
sendukkan kedalam acuan dan ratakan lapisan. Bakar dengan api bawah.
Lapisan kedua dibakar dgn api atas.

Kek lapis masam manis

30 biji telor
10 biji putih telor
5 oz gandum
20 oz gula halus
3 buku butter
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
1 tsp ovalet
asam manis secukupnya

1. Pukul putih telur dgn separuh gula sampai kembang.
2. Pukul merah telur dgn separuh lagi gula hingga kembang.
3. Pukul butter dgn ovalet hingga putih.
4. Masukkan adunan merah telur kedalam adunan butter, pukul lagi hingga kembang.
5. Masuk tepung, vanila, gaul rata.
6. Bakar selapis dgn api bawah. susun asam manis diatasnya. bakar lagi selapis dgn api atas.

Cocoa walnuts biscuit

1 cawan butter - 250 gm
1/2 cawan gula halus - 125 gm
1/2 tsp vanilla
2 cawan tepung
2 cawan cornflakes
2 cawan besar cocoa
walnuts potong kasar
cooking coklat secukupnya

Kacau butter, gula & vanila sampai sebati.
Ayak cocoa, masukkan kedalam adunan butter, gaul rata.
Masuk cornflake, tepung, kacau rata.
Masuk kedalam acuan kertas, bakar.
Cairkan coklat, tuang atas cookie, letak potongan walnut diatasnya.

Biskut kelapa sunkist

1 cawan gula halus
1 cawan kelapa kering
2 cawan tpg naik sendiri
125 gm butter
1/2 cawan halwa limau
1 biji telur
sedikit garam
1 tbsp perahan oren
1 tbsp parutan kulitnya

1. Pukul butter dgn gula hingga kembang.
2. Pukul telur berasingan, masukkan kedalam adunan butter tadi, gaul rata.
3. Masuk kelapa, kulit limau dan ir perahan., garam & tepung.
4.Bulat2kan, lekatkan pada halwa limau yg dah dipotong kecil dan bakar.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...