Friday, August 20, 2010

Kuih cara

This was our menu for 6th ramadhan. The day before, dapat kuih ni dari neighbor, tapi sikit je lah sebab orang beri kan. So, little guy, requested ibu to make it for iftar for the next day then. Dia dah puasa full tau on this day.
So, ibu make lots of them, and boleh sambung makan as 'moreh', after terawih..before they go to sleep for the night, kuih ni dah licin..itu 2 of my kids tak de, duk hostel. Kalu ade, lagi cepat licin..

Proses membakar. Ignore my acuan kuih yang comot iteww..Gula di letak ketika kuih separuh masak macam ni, nampak kat tengah tu belum masak. Daun pandan tu untuk lenser acuan dengan minyak supaya tak melekat.  First few times tu lekat sikit, lepas tu okey , senang je angkat.


KUIH CARA


Bahan:


2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telor
3 atau 4 helai daun pandan
pewarna hijau
garam
gula pasir untuk inti


Cara:
1.  Panaskan acuan kuih diatas api dahulu.
2. Kisar daun pandan dengan santan, tapis airnya.
3. Kisar santan pandan tadi bersama tepung, telor, dan garam.
4. Tapis agar tidak berketul, dan masukkan pewarna hijau. Gaul rata.
5. Lenserkan acuan panas tadi dengan minyak, menggunakan pandan diikat sebagai berus.
6. Tuang adunan kedalam acuan. 
7. Bila kuih separuh masak, lapisan tepi  masak, tetapi bahagian tengah masih belum, masukkan sedikit gula di tengah.
8. Tutup acuan dengan tudung periuk, masak dengan api perlahan.
9. Bila bahagian tengah dah masak, angkat.
10. Cantumkan dua kuih, dan sedia untuk dihidang.



  My eldest during iftar. Can you see his crutches under his armpit? Boleh posing lagi tu.








    






 Sambal tumis petai dengan sotong..sedap..







         
Daging paprik. Original recipe dari buku chef hanieliza, tapi saya tak letak sos cili dan tom yam pes, and saya tambah sos plum je sikit.  Anak-anak suka, and little guy siap suruh masak lauk ni every day..








                                

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...