Friday, August 20, 2010

Kuih gulung @ ketayap

Kuih ni requested by abang amir..my eldest currently with  crutches.

Teringin pulak nak makan mee goreng mamak. Mee ni basah sikit. Dah dekat berbuka baru masukkan mee and telur, kalau tak nanti mee kembang.  I put udang and daging dengan sedikit air rebusan daging.                                                              























Kuih Ketayap

Bahan-bahan ( dlm 22 gulung ) 

3 cawan tepong gandum
 1 biji telor 
1 1/2 sudu kecil garam 
1/2 sudu kecil perwarna hijau
 4 cawan air ~ blenderkan dgn 4 helai daun pandan, tapis ambik airnya 
1/2 cawan minyak masak
 3 helai daun pandan 

Cara-cara 

Satukan semua bahan, kecuali minyak, 
kacau sehingga rata. Kemudian tapis.
 Masukan minyak dalam mangkuk kecil.
 Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali. 
Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar.
 Letakkan semula kuali di atas api. Setelah dadar masak, angkat. 
Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...