Tuesday, October 19, 2010

Mee udang

Another favorite. Dulu kalau pergi penang, mesti cari mee udang. Now, kalau masak sendiri, puas sikit, boleh letak banyak udang. Original recipe dari Ika di bangkok tu, tapi dah saya modify sikit.

Mee udang

Bahan-bahan
  • 1 bungkus mee kuning - 500gm
  • 2 ulas bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar
  • 15 tangkai cili kering - dikisar
  • 1/2 tbsp sos tiram
  • 1 tsp udang kering
  • udang segar
  • 1 biji kentang
  • 2 biji telor - utk kuah
  • sayur sawi
  • garam
  • bawang goreng
  • daun bawang
  • telur rebus
** Untuk kuah pekat ala-ala mee rebus:

  1. Rebuskan kentang, kulit udang & udang kering dalam periuk.
  2. Bila dah masak, keluarkan kulit udang. Kisar dan toskan air kisar kulit udang.
  3. Kisar kentang dan udang kering
Cara masak kuah:
  1. Tumis bawang merah & bawang putih yang dah dikisar hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar & tumis hingga garing.
  3. Masukkan 3 cawan air (lebih sedap kalau ada air rebusan daging/udang) & didihkan
  4. Masukkan bahan kisar dari **
  5. Masukkan udang & garam
  6. Bila dah cukup rasa, masukkan sawi & pecahkan telur dalam kuah.
  7. Bila telur dah masak, tuangkan keatas mee kuning yang dah dicelur.
  8. Taburkan lada hiris, bawang goreng, telur rebus & limau.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...