Tuesday, October 19, 2010

Butir Nangka

Bubur ni boleh di warna-warnikan, tapi kurang rajin sikit kali ni. So , guna air pandan je, blender bebanyak. sedap dan wangi je, takpayah letak coloring.


Masak bubur macam ni, saya main campak-campak je. Sukatannya agak-agak je.

Sedikit tepung pulut.
santan pekat dari 1 biji kelapa
daun pandan - blender utk airnya.
biji sagu
gula melaka/manisan - ikut manis, dimasak dengan sedikit air dan daun pandan, tapiskan.

1.Bancuh daun pulut dengan sedikit air pandan dan garam, hingga adunan boleh dibentuk.
2. Rebus sedikit air dalam periuk hingga mendidih.
3. Gentelkan adunan tepung tadi kecil2, dan masukkan kedalam air rebusan tadi.
4. Bila dah habis, masukkan air gula yang dah ditapis, santan dan sagu biji, biar mendidih.

Kuih semperit ni Alya's favorite. Balik sekolah je, dia duk mengadap kuih ni. Resepi ada di SINI


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...