Monday, February 28, 2011

Cream Puff with custard filling













Cream puff sebelum dimasak.














Baru keluar oven, dan terus di potong dua untuk keluarkan stimnya,
 agar puff(choux pasrty)  rangup diluar &  lembut didalam.
 












Puff yang telah siap diisi dengan kastad filling & sedia untuk dimakan.


CREAM PUFF 

100 ml air
45 gm butter ~ suhu bilik
60 gm tepung ~ diayak
2 biji telor

1. Panaskan oven pada suhu 210C. Alas dulang pembakar dengan aluminium foil, disapu sedikit minyak.
2. Masak air & butter dalam periuk dengan api sederhana sebentar. Kemudian dengan api kuat hingga mendidih.Padam api.
3. Masukkan tepung yang telah diayak & kacau dengan cepat.
4. Panaskan semula adunan tepung dengan api sederhana hingga nampak kepingan nipis, padamkan api.
5. Masukkan telor & kacau dengan cepat.
6. Masukkan dalam piping bag, dan pipe kedalam dulang pembakar tadi.
7. Spray permukaan adunan yang sedia untuk dibakar dengan sedikit air.
8. Bakar pada 210 C selama 15 minit. Kemudian pada suhu 180 C selama 20 minit.
 
     











KRIM KASTAD

1 tbsp tepung
1 tbsp tepung jagung
4 tbsp gula
1 cawan susu segar
1 biji telor
1 tbsp butter

1. Gaul semua bahan kecuali butter didalam periuk. 
2. Masak diatas api sederhana, gaul sehingga adunan pekat, padam api.
3. Masukkan butter & gaul rata, untuk filling yang berkilat dan cantik.

                      

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...