Juadah kesukaan semua. Resepi asal dari rubiah suparman di SINI
LOMPAT TIKAM
Bahan utk lapisan atas:
4 cawan air pandan (kisar 2 helai daun pandan dgn air, tapis)
1 cawan tepung beras
1 tbsp air kapur
Bahan utk lapisan bawah:
4 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung beras
sedikit garam
Bahan utk air gula:
2 ketul gula melaka/manisan
4 cawan air
1 helai daun pandan di ikat
Cara-cara:
1. UTK LAPISAN BAWAH:
Campur semua bahan dalam periuk, masak dengan api sederhana hingga pekat dan berkilat. Tuang kedalam acuan.
2. UTK LAPISAN BAWAH:
Campur semua bahan, masak atas api sederhana sehingga pekat. Tuang atas dalam acuan tadi.
Sejukkan.
3. UTK AIR GULA:
Masak gula, air & daun pandan hingga gula larut dan pekat. Sejukkan. Tuang keatas acuan yg telah sejuk, sedia utk di hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment