Wednesday, August 10, 2011

Lompat Tikam Terengganu

Juadah kesukaan semua. Resepi asal dari rubiah suparman di SINI

LOMPAT TIKAM

Bahan utk lapisan atas:


4 cawan air pandan (kisar 2 helai daun pandan dgn air, tapis)
1 cawan tepung beras
1 tbsp air kapur


Bahan utk lapisan bawah:


4 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung beras
sedikit garam


Bahan utk air gula:
2 ketul gula melaka/manisan
4 cawan air
1 helai daun pandan di ikat


Cara-cara:
1. UTK LAPISAN BAWAH:
Campur semua bahan dalam periuk, masak dengan api sederhana hingga pekat dan berkilat. Tuang kedalam acuan.


2. UTK LAPISAN BAWAH:
Campur semua bahan, masak atas api sederhana sehingga pekat. Tuang atas dalam acuan tadi.
Sejukkan. 


3. UTK AIR GULA:
Masak gula, air & daun pandan hingga gula larut dan pekat. Sejukkan. Tuang keatas acuan yg telah sejuk, sedia utk di hidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...