Ada orang tetiba teringin nak makan laksa johor. Every weekend ada kenduri kawen, so masak ni last monday untuk dinner, after he came back from work. The smaller kids tak berapa makan, but they just eat the spaghetti dengan kuah je. Tak nak makan daun katanya......
Original recipe from Mak mon, auntie yang rajin bagi resepi...Anyways, resepi ni for 30 people, so I reduced untuk 7 people je, divide by 4 lebih kurang...kalau nak masak sikit pepandai le kira ekk...
Laksa Johor (30 org)
1.8 kg ikan parang/ tenggiri
300gm udang kering
4 btg serai ~ di ketuk
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
30 atau lebih tangkai cili kering ~ di kisar halus
20 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 asam keping
1 cup serbuk ketumbar
1 tsp jintan manis
kunyit hidup
garam
2/3 biji kelapa ~ jadikan santan
kerisik ~ dari 2 genggam kelapa
utk ulam:
4 biji timun
600 gm tauge
bawang besar
lobak masin
kacang panjang
daun kesum
daun selasih
sambal belacan
limau kasturi
Cara:
1. Rebus ikan dan udang kering. Kisar isi ikan & udang kering, guna air rebusan.
1.8 kg ikan parang/ tenggiri
300gm udang kering
4 btg serai ~ di ketuk
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
30 atau lebih tangkai cili kering ~ di kisar halus
20 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 asam keping
1 cup serbuk ketumbar
1 tsp jintan manis
kunyit hidup
garam
2/3 biji kelapa ~ jadikan santan
kerisik ~ dari 2 genggam kelapa
utk ulam:
4 biji timun
600 gm tauge
bawang besar
lobak masin
kacang panjang
daun kesum
daun selasih
sambal belacan
limau kasturi
Cara:
1. Rebus ikan dan udang kering. Kisar isi ikan & udang kering, guna air rebusan.
2. Kisar kunyit, halia, lengkuas, bawang merah & putih.
3. Masak santan hingga naik minyak.
4. Masukkan bahan-bahan dikisar tadi, digaul dengan rempah jintan dan ketumbar.
5.* Jika guna santan kotak, tumis cili kisar dan bahan kisar tadi hingga pecah minyak.
6. Masukkan isi ikan kisar tadi. Gaul rata.
7. Masukkan santan & garam. Masak diatas api sederhana, digaul agar tidak hangit dibawah dan sehingga pecah minyak.
Utk ulam:
1. Timun di hiris nipis memanjang keliling, ambil bahagian luar sahaja, kemudian dihiris nipis.
2. Hiris nipis semua ulaman, termasuk bawang.
No comments:
Post a Comment