Ni entry backdated ya. Have been busy lately, dengan cuti sekolah lagi baru-baru ni. Tak sempat nak update blog and ber 'online'.
The kids tak puas makan kek ni masa balik kampung last month. Ada la sorang cousin depa tu rajin mem'baking'. Boleh buat calon menantu tu..he..he..senyum sokmo ye cik kak...
Sebenarnya kek ni adalah sponge kek biasa je..tapi di makeup dan disandwichkan dengan cream cheese, dapatlah namanya Kek Snow Cheese atau pun Kek keju bersalji. Tapi ini bukan cheese cake ya...Original recipe dari MYRESEPI
Anyways, enjoy the pics...
Kek Salji Keju ~ ni nama ku beri
6 biji kuning telor
4 biji putih telor
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong ~ i used superfine flour je
60 gm tepung jagung
50 gm air(chilled) ~ dari peti ais
1 tsp baking powder
2 tbsp ovalette
75 gm butter ~ dicairkan
Untuk lapisan krim ~ satukan kedua-dua bahan dan putar hingga sebati dan tidak berketul
1 kotak cream cheese(250 gm) ~ i used Philadelphia
1/2 tin atau 1 cup susu pekat manis
Untuk Topping
1/2 kotak Cheddar Cheese ~ di parut
Cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali butter dan putar pada kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
2. Masukkan butter yang di cairkan, putar lagi hingga sebati & pekat.
3. Sediakan acuan kek yang telah dialas dengan kertas minyak dan disapu sedikit butter.
4. Bakar pada suhu 150C selama 45-1 jam atau kek masak.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
6. Potong kek yang telah sejuk menjadi dua lapisan.
7. Sapukan lapisan krim diatas satu lapisan, dan letakkan lapisan kek diatas krim tadi.
8. Sapukan krim di atas dan sekeliling meliputi kek.
9. Taburkan parutan keju diatas dan sekeliling kek.
10.Simpan kek dalam peti sejuk 1~2 jam sebelum dipotong.
Sekali makan je dah tinggal separuh...
Ini ada lebihan kuning telor dari mem'baking' macarons baru-baru ni. Dan puff pastry ada sikit lagi dalam freezer. So, buat portuegese egg tart lagi untuk clearkan stok2 kuning telor ni..
Kali ini ada rupa macam kat kedai sikit. Dapat garing kan bancuhan telornya tu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment