Saturday, June 21, 2008

Menu hari ini

Seafood Spaghetti

Tat telur yang sudah masak..ready utk dimakan.
Tat telur sebelum dimasak

Hari ini ayahanda suggest tak nak makan nasi. So, pagi ini semerbak satu rumah dengan bau roti 'Cinnabon', favorite anak-anak. Sekali masak macam nak jual ..he..he..Then untuk lunch masak Seafood Spaghetti, and tat telur utk minum petang or late supper...After 8 tak bagus makan anything, nanti badan boleh 'balloon'..sekarang ni kena jaga makan sikit...semenjak dua menjak ni,masak macam-macam, anak-anak makan, mum pun makan jugak...la ni kena brek sikit..he..he..rasa-rasa macam dah gain weight sikit, tak boleh jadi ni. Dapur tetap berasap, menu tetap pelbagai...selera je kena kawal...

Ronda-ronda blog orang, baru teringat blog sendiri dah lama tak update.
Hari ini dapat satu recipe baru and dah cuba try test....Recipe asal dari Chef Hanieliza


TAT TELUR

Bahan Kulit:

500 gm tepung gamdum (saya guna tpg superfine/low protein yg amat bagus utk tat yg rapuh)
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur

Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat. (Saya bulat-bulatkan kecil2 dulu baru dicanai, lepas tu terus letak dalam acuan tat. Lebihannya dipotong/trim separas acuan)
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit. (Saya tambah 5 minit lagi kerana initi belum masak.)
9. Sejukkan dan hidangkan.

Filling Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning

Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak


Sea food Spaghetti

Bahan
500 gm spaghetti
500 gm udang
300 gm sotong sederhana (saya guna sotong size biasa je)
10 keping crap stik [potong kecil] - saya tak letak
3 s/b minyak
1 labu bawang besar [cincang kasar]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan cili sos - (saya tak letak, ganti dengan 1 tin kecil tomato puree)
1 s/k oregano
1/4 cawan daun pasley [cincang] - saya letak parsley yg dlm botol
1 biji kecil cili capsikum hijau [potong dadu] } saya tak letak
1 biji carrot kecil [potong dadu] }
500 gm tomato cincang }
1/2 cawan air
1 s/b lada hitam
1 s/k gula - } saya tak letak
garam

Cara
1. Rebuskan spagheti dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak.
2. Bersihkan udang dan sotong. Basuh dan toskan.
3. Panaskan minyakdan masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga layu.
4. Masukkan tomato sos, cili sos, tomato cincang, cili kapsicum, lada hitam, air, gula dan garam. Kacau dan biarkan mendideh.
5. Masukkan udang, sotong dan crab stik dan kacau rata. [Masakkan sekejap saja untuk mengelakkan udang dan sotong liat.]
6. Masukkan daun pasrley dan oregano. Kacau rata dan tutup api. Hidangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...