Friday, December 19, 2008

Kerabu & pecal



Dah lama tak buat kerabu sotong ni. Since semua bahan ada, so projek pun jadilah..

KERABU SOTONG

Bahan:

Sotong
Bawang besar ]
bawang putih ] hiris nipis
daun limau purut ]
serai ]
limau nipis
carrot potong panjang
tauge - buang ekornya
sedikit garam

Cara:

1. Bersih sotong, hiris nipis & rebus sebentar.
2. Toskan sotong rebus tadi, biarkan.
3. Masukkan semua bahan yang dihiris tadi, gaul rata.
4. Perahkan air limau nipis keatas semua bahan tadi.
5. Masukkan sedikit garam, ikut rasa, dan gaul rata.




One of my favorite dish. Kalau makan ni je dah kenyang, tak payah makan nasi. Semua ada, protein, carbo & fat (dari kuah kacang tu).

Bahan nya simple je, ikut selera. Boleh di campur apa-apa ulam-ulaman.
Saya letak daun cekur hiris, daun kaduk dan tenggek burung, serta kacang panjang (semua ada tanam kat belakang rumah) dan tauge. Tauhu dan tempe tu di potong kecil dan goreng.



Kuah kacang ni guna yang ready made je..Agak malas sikit nak bersihkan kulit kacang goreng tu.
Selalunya saya guna kuah pecal 'masri', sedap juga. Nanti kalau rajin, boleh buat kuah sendiri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...