Sunday, December 21, 2008

Sardine Roll




Baru-baru ni buat sardine roll sikit untuk bekal masa nak pergi zoo taiping. Ada juga masak nasi lemak, sandwich tuna. Kena juga buat roll ni sebab ada anak dara saya tu tak makan roti, kesian lak kalu orang lain makan roti, dia tengok je. Banyak juga masak, bila sampai penang, malam tu makan je nasi lemak yang ada. Plannya nak berpicnic di taman tasik taiping lepas pusing zoo, tapi elok je turun tram di zoo, hujan turun. So, picnic di penang je la.

Dulu pernah buat, tapi tak ingat sukatannya. Resepi ni dapat dari majalah Saji Januari '09, tapi modify sikit ikut citarasa, jadi jugak la...

Resepi Sardine Roll

Bahan
untuk kulit:

300 gm tepung superfine/all purpose flour
200 gm butter
75ml air
6 gm garam

untuk inti:
1 tin isi ikan sardine - buang tulang dan di hancurkan halus
1 biji bawang besar - cincang halus
1 biji limau nipis - ambil perahan airnya
Sedikit garam dan serbuk pepper

2 biji kuning telur - untuk sapu di atas

Cara:
1. Satukan tepung dengan butter. Ramas hingga jadi serbuk roti.
2. Masukkan air dan gaul hingga jadi doh. Biarkan adunan 15-20 min.
3. Untuk inti, Campurkan isi ikan sardin, garam, bawang besar, perahan limau nipis dan pepper, gaul rata.
4. Canai doh tadi setebal 0.3 cm dan potong segi empat panjang.
5. Isi inti sardin dan gulung memanjang.
6. Kelarkan sedikit diatas gulungan sardin tadi dan sapu kuning telur.
7. Bakar pada 170C selama 20 minit hingga masak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...