Bahan-Bahan:
100 gm brokoli
100 gm bunga kubis
100 gm cendawan segar
10 batang kacang buncis
5 batang putik jagung
1 batang carrot kecil
100 gm isi ayam [hiris nipis dan kecil]
100 gm udang segar kecil [buangkan kulit]
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ]mayang
2 biji cili merah ]
1 sudu besar sos tiram ]
2 camca teh tepung jagung ]
1 cawan air rebusan ayam ] bancuhkan
garam
daun bawang bawang
Cara:
1. Potong sayur mengikut kesesuaian.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
3. Masukkan isi ayam dan biarkan lembut dan masak.
4. Masukkan putik jagung carrot, kacang buncis, garam dan udang. Gaulkan rata.
5. Bila dah agak lembut masukkan bunga kobis dan brokoli dan juga air rebusan ayam, sos tiram & tepung jagung.
6. Bila dah mendideh masukkan dalam pinggan dan taburkan daun bawang.
GORENG KACANG PANJANG & CARROT
bahan
5 batang kacang pannjang [potong pendik]
1 batang carrot kecil [potong panjang]
3 kelopak kobis panjang atau kobis biasa
2 keping tahu putih [potong kecil]
100 gm udang hidup [buangkan kulit]
3 ulas bawang merah ]
1 ulas bawang putih ] mayang
1 biji cili merah ]
minyak untuk tumis
garam
air sikit
cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang.
2. Masukkan udang, kacang dan carrot.
3. Masukkan kobis dan garan serta sedikit air.
4. Kacau rata dan tutp sebentar.
5. BIla nampak sayur layu bolehlah dihidangkan.
SALAD RENGKAS
bahan
daun salad
tomato
bawang besar
timun
lada kapsikum
telur rebus
sedikit gula
cuka dan minyak jagung
cara
1. Rendamkan salad dalam air dan toskan.
2. Potong tomato, bawang, timun , cili kapsikum dan elur rebus.
4. Susunkan sayur dalam pinggan hidangan.
5. Gaulkan gula, garam. minyak jagung dan cuka. Tuangkan atas sayuran
SAYUR REBUS BAYAM DAN KELEDEK
bahan
250 gm bayam hijau
100 gm keledek
1 s/b udang kering
1 biji cili merah ]
secubit belacan ] tumbuk hancur
1 labu bawang besar [mayang]
garam
air secukupnya.
cara
1. Daun bayam dan keledek di potong kecil dan bersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali daun bayam dalam periuk dan masakkan sehingga mendideh.
3. Masukkan daun bayam dan biarkan mendideh semula.
4. Rasakan garamnya dan hidangkan.
GULAI CILIAPI PISANG MUDA
Bahan-bahan
1 sikat pisang muda [pisang emas/lemak manis]
1 gengam ikan bilis
3 cawan santan pekat
2 cawan air
2 helai daun kunyit
garam
Bahan mesin
15 biji ciliapi 1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
Cara
1. Pisang dibuangkan kulit dan potongkan nipis. R
2. Rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan toskan.
3. Masukkan bahan mesin, ikan bilis dan pisang yg direbuskan dengan air dan renehkan sehingga mendideh.
4. Bila mendideh masukkan santan pekat dan daun kunyit.
5. Kacau supaya tidak naik minyak sehingga nampak mendideh sekali lagi.
6. Rasakan garam dan bila dah mendideh tutup api dan hidangkan.
PAJERI BOMBAY NENAS aka TUMIS AIR SAYUR NENAS
Bahan-Bahan:
1 biji nenas yang sederhana besarnya
1 biji carrot kecil [ hiriskan kecil]
2 sudu besar gula
3 biji cili merah [hiriskan]
2 biji cili hijau [hiriskan]
1/2 cawan air
Garam dan serbuk perasa secukup rasa minyak untuk menumis
Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bunga pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar [mayangkan]
2 ulas bawang putih [mayangkan]
1 inci halia [mayangkan]
Cara:
1. Nenas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan air,gula dan garam.
4. Bila telah mendideh masukkan nenas, cili merah dan hijau.
5. Biarkan mereneh sehingga mendideh dan rasakan garamnya.
6. Bila telah masak hidangkan bersama nasi minyak atau beriani.
SALAD SAYUR MAYONIS
Bahan Sayuran [hiriskan]
Salad lectucce
timun
bawang besar
kobis manis
carrot
tomato
Sos Mayonis [kacau rata]
1 cawan mayonis
1/2 cawan air sejuk [cold ice water]
2 biji jus limau kasturi
1 s/k lada hitam [kisar]
1. Gaulkan semua bahan supaya semuanya terkena mayonis.
2. Sejukkan sebelum dihidangkan.
GORENG KAILAN DGN BAWANG PUTIH
Bahan
500 gm sayur kailan [potong kecil]
100 gm udang [buangkan kulit]
1 s/b sos tiram
minyak
Bahan tumbuk kasar
10 biji ciliapi
5 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga garing.
2. Masukkan udang dan kacau rata.
3. Masukkan sayur kailan, sos tiram. Kacau rata.
4. Biarkan sebentar dan angkat.
5. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.
SUP SAYUR SIMPLE
Bahan
1 batang celery (bukan daun celery)
1/2 biji cili hijau capsicum
2 helai daun kobis panjang
1 biji tomato
1/2 batang carrot
1 keping dada ayam [hiriskan kecil dan nipis]
1 cm halia
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Air secukupnya
Garam secukup rasa
daun sup
Cara
1. Potong kecil semua sayur.
2. Rebus semua bahan dlm periuk kecuali daun sup.
3. Masukkan garam untuk memberi rasa dan biarkan mendideh
PAJERI NENAS
Bahan
1 biji nenas
3 s/b rempah kari ikan [bancuh ngan air sikit]
3 s/b kerisik
2 s/b brown sugar atau gula biasa
1 biji kelapa [2 cawan santan pekat]
1/2 cawan minyak
garam
Bahan tumbuk
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 paket udang kering
Bahan tumis
5 biji bunga cengkih
2 sm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Nenas dibuangkan kulit dan matanya. Potong kecil.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan tumis dan bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuhkan. Kacau rata.
4. Masukkan nenas sambil dikacau rata. Masaklah hingga naik minyak.
5. Masukkan santan, gula, garam dan kerisik.
6. Biarkan reneh sampai mendideh dan pekat dan naik minyak.
7. Hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
KERABU NANGKA
bahan
Nangka muda secukupnya
3 ulas bawang merah [mayang]
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk lumat)
3 sudu besar ikan bilis atau udang kering (ditumbuk lumat)
1 sudu besar air asam limau nipis/kasturi
1 cawan santan pekat.
garam
Cara membuat
1. Nangka dibersihkan dan potong kecil dan nipis.
2. Panaskan air dan garam dan rebus nangka sehingga lembut.
3. Angkat dan toskan nangka.
4. Tumbuk bawang merah, lada hitam bersama ikan bilis atau udang kering.
5. Masukkan nangka ke dalam mangkuk besar dan campurkan bahan tumbuk, lada hitam, air limau dan sedikit santan.
6. Bubuh garam secukup rasa dan gaul rata. Setelah itu bolehlah dihidangkan
JELATAH atau KERABU NENAS
bahan
1 biji nenas muda
2 biji timun
2 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan kacang tanah goreng [tumbuk ]
gula
garam
bahan tumbuk/mesin kasar
5 tangkai cili merah
2 s/b udang kering
2 ulas bawang merah
1 cm belacan
cara
1. Nenas dan timun dipotong kecil-kecil.
2. Gaulkan semua bahan-bahan tadi bersama sedikit garam
3. Masukkan kacang tanah yg ditumbuk dan kemudian hidangkan.
TUMIS SAYUR PETOLA
Bahan
2 batang petola [buangkan kulkit dan potong kecil dan nipis]
1 batang kecil carrot [ptong kecil]
1 biji cili merah [hiriskan]
sedikit udang segar [buangkan kulit dan bersihkan]
sedikit air
minyak
garam
Bahan hiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan udang dan kacau rata.
3. Masukan petola, carrot, garam dan air. Biarkan mendideh.
4. Masukan cili merah hiris dan kacau rata.
5. Bila dah nampak layu boleh hidangkan.
GORENG BERLADA KACANG PANJANG
Bahan
300 gm kacang panjang [potong serung & pendek]
garam
minyak
Bahan tumbuk
100 gm udang hidup/segar atau 50 gm udang kering [tumbuk]
5 biji cili hidup
10 ciliapi
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang hidup atau udang kering.
3. Masukkan kacang dan garam. Kacau rata.
4. Angkat dan hidangkan
GULAI CILIAPI REBUNG DAN DAGING/PERUT
Bahan-bahan
500 gm rebung jeruk
300 gm daging [potong kecil]
3 cawan santan pekat
12 batang serai [ketuk]
2 cawan air
garam
Bahan Mesin
20 biji cili api
3 ulas bawang kecil
2 cm kunyit hidup
Cara Memasak
1. Masukkan bahan mesin, serai, daging , rebung dan air dan didehkan perlahan sehingga daging lembut.
2. Bila dah mendideh dan daging lembut masukkan santan dan garam.
3. Kacau supaya tidak naik minyak dan bila dah nampak pekat/elok masak boleh tutup api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.
GORENG SAYUR TAUGEH & TAUHU
Bahan-bahan
2 keping tahu [potong kecil]
300 gm taugeh
100 gm daun kucai
1/2 batang carrot [potong kecil dan halus]
100 gm udang hidup
2 s/b air
3 s/b minyak
garam
Bahan hiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan tahu dan gorengkan supaya agak garing.
3. Masukkan carrot dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan taugeh, daun kucai, cili dan sedikit air. Kacau rata.
5. Angkat dan hidangkan.
MASAK LEMAK KUNING UMBUT KELAPA
Bahan
1 mangkuk umbut kelapa [hiris nipis dan rendamkan air supaya tidak jadi merah/lebam]
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 labu bawang besar [hiris nipis]
1 biji merah [hiris]
ikan bilis
garam
Cara
1. Masakkan umbut kelapa, santan cair, ikan bilis, bawang besar, garam dan cili merah sehingga umbut lembut dan mendideh.
2. Masukkan santan cair dan sentiasa kacau santan supaya tidak pecah minyak.
3. Bila mendideh, boleh tutup api dn hidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng
GORENG SAYUR KACANG BOTOL
Bahan
kacang botol [hiris serung dan nipis]
sedikit kobis [hiriskan]
udang segar [buangkan kulit]
bawang kecil [hiriskan]
bawang putih [hiriskan]
cili merah [hiriskan]
minyak
air
garam
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan udang sampai wangi.
2. Masukkan sayuran dan cili merah dan sedikit air.
3. Kacau rata dan masukkan garam.
4. Bila sayur telah agak lembut boleh tutup api dan hidangkan.
NOTA:
Jika suka pedas, boleh tumbukkan beberapa cili merah dan tumiskan bersama sengan sayuran kacang botol tu.
ASAM REBUS KELADI
Bahan
Keladi
asam keping
ikan bilisdaun kesum
air secukupnya
garam
Bahan mesin
5 biji cili kering
1 s/b lada hitam
3 ulas bawang merah
secubit belacan [jika suka]
cara memasak
1. Keladi dibuangkan kulitnya dan basuh. Jika ada ubi dibuangkan kulitnya dan potong kecil.
2. Rebuskan keladi dan ubi bersama dengan garam dan asam keping sehingga mendideh.
3. TBuan gkan air rebusan dan lalukan air paip. Toskan sehingga kering.
4. Masukkan bahan mesin, keladi, asam keping yg baru, ikan bilis, air secukupnya dan garam.
5. Masakkan sehingga mendideh dan masukkan daun kesum.
6. Rasakan garam dan tutup api.
7. Bolah dihidangkan dengan nasi biasa atau nasi ulam.
SAYUR CENDAWAN MASAK LEMAK- diana
]Bahan-bahannya
3 paket cendawan tiram, dibersihkan
2 paket jagung muda, dibelah dua
1 biji kentang, dipotong panjang
1 ikat su'un, direndam
4 ekor udang, dibersihkan
1 kotak santan
2 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
Bahan untuk dikisar
1 biji bawang besar
6 batang cili padi Thailand
1 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm belacan
Cara-caranya
1. Masukkan kentang dan bahan yang telah dikisar dalam periuk bersama 2 cawan air dan masak sehingga kentang empuk.
2. Bila kentang sudah empuk, sederhanakan api dan masukkan jagung, su'un dan juga udang berserta garam dan serbuk perasa.
3. Setelah jagung setengah masak, masukkan cendawan tiram dan tuang santan. Jika kuahnya kurang boleh masukkan sedikit air lagi. Rasa kuahnya jika kurang garam boleh tambah. Bila kuah mendidih, boleh tutup api dan jangan tutup periuk kasi kuah sejuk baru tutup takut cendawann terlalu layu.
Nota: Boleh juga letak karot yang dipotong serong, dan jika mahu bila kuah telah mendidih boleh pecahkan telur dan biarkan telur itu masak, baru boleh dihidangkan.
Cendawan Masak Sup-maklang
Cendawan
Tahu
Karrot
Fishball
Bwg putih - diketuk
Kiub ayam
Sos tiram
Lada sulah
*boleh letak sayur2 lain jika suka
Tumis bwg putih, masukkan air.Then, masukkan bhn2 yg lain tu n last sekali cendawan.
SUP SAYUR CAMPUR STYLE DIANA
Bahan-bahannya
1 biji kobis yang sedang besarnya, dipotong selebar 2 inci
1 paket jagung muda, dibelah dua
1 batang karot, dibersihkan dan dipotong ikut citarasa
2 biji kentang, dibelah empat
4 biji telur
1 ikat su'un
4 ekor udang
6 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
bawang goreng
Bahan untuk dikisar
1 biji bawang besar
10 biji lada padi Thailand
2 cm belacan
Cara-caranya
1. Bahan yang dikisar dimasukkan dalam periuk bersama air. Masukkan kentang dan karot dan rebus sehingga empuk.
2. Kemudian masukkan su'un, udang dan jagung muda.
3. Masukkan pula sayur kobis dan garam. Taburkan sedikit bawang goreng untuk perasa.
4. Bila kuah telah mendidih betul, tutup api. Pecahkan telur dibelah tepi periuk dan tutup rapat selama 10 minit.
5. Bila telur telah masak, angkat hidangkan dan tabur sedikit bawang goreng.
Ulam Sambal Tempoyak
Bahan-bahannya:
Ditumbuk kasar :
10 biji cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)
2cm kunyit hidup
3 biji bawang kecil
10 ekor ikan bilis
2 sudu garam
Bahan lain :
2 batang serai (diketuk)
3 cawan santan (sederhana pekat)
1 cawan tempoyak
1 keping asam keping
Bahan untuk dihiris halus :
*Pucuk ubi kayu
*Pucuk ulam raja
*Pucuk kaduk
2 helai Daun kunyit
3 helai daun limau purut
Petai (buang kulit putih) - jika suka
* anggaran 50 sen- 1 ringgit
Cara membuatnya :
Masukkan bahan yang telah ditumbuk, serai, tempoyak dan santan didalam periuk.
Jerang kedapur, kacau sentiasa sehingga mengelegak.
Apabila santan mengelegak, masukkan kesemua ulam yang telah dihiris halus.
Kacau hingga daun layu. Biarkan seketika.
Angkat dan hidangkan.
Sup Cendawan Ala Kampung
Bahan-bahannya:
300gm oyster mushroom
1 helai daun kunyit (potong kecil)
3 biji bawang putih - dititik
1 biji bawang besar - dihiris
10 ekor ikan bilis
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis didalam periuk.
Tumis bawang putih, bawang besar dan ikan bilis sehingga niak bau dan bawang layu.
Masukkan air untuk sup.
Masukkan garam secukup rasa. Biarkan kuah mengelegak.
Masukkan cendawan dan daun kunyit. Biarkan mengelegak seketika sehingga cendawan masak. Angkat dan hidangkan.
Kerabu Nangka/Jantung Pisang dengan Taugeh
Bahan-bahannya:
1 biji jantung pisang atau nangka muda (ikut selera anda)
200gm taugeh
3 biji lada besar
5 biji lada kecil (kalau tak mau pedas tak letak pun taka pa)
2cm belacan (dibakar dahulu)
sedikit garam
sedikit gula
2 cawan kelapa muda parut - untuk dibuat kerisik
1/2 cawan udang kering
5 biji bawang kecil - dihiris halus
jus limau nipis (diperah dari sebiji limau nipis)
Cara membuatnya:
Jantung pisang / nangka muda direbus terlebih dahulu, potong kecil-kecil, tuskan dan ketepikan.
Taugeh, celur, tus dan ketepikan.
Lada besar, lada kecil, garam dan gula ditumbuk menjadi seperti sambal belacan.
Kelapa parut digoreng tanpa minyak - jadikan seperti kerisik dan ditumbuk sedikit supaya halus (jangan sampai keluar minyak)
Udang kering goreng tanpa minyak - dan ditumbuk halus.
Bawang - hiris halus halus.
Campurkan kesemua bahan didalam sebuah mangkuk dan tuang jus limau nipis. gaul hingga sebati dan boleh dihidangkan serta merta. Tambahkan garam atau gula mengikut kesesuaian rasa anda.
PERIA LADA HITAM
Bahan
1 biji sayur peria
2 biji telur
minyak
garam
Bahan tumbuk
1 s/b lada hitam
2 biji cili merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara
1. Peria dibelah 2 dan buangkan biji. Hiris anggaran 1 cm tebal dan rendamkan dengan air garam.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Toskan peria dan masukkan dalam kuali. Kacau rata.
4. Pecahkan telur dalam kuali dan kacau rata. Biarkan sekejap.
5. Kacau masakan dan masukkan garam.
6. Hidangkan.
KERABU MANGGA
Bahan hiris/cincang halus
6 biji mangga muda
1 labu bawang besar
5 urat kacang panjang
2 kuntum bunga kantan
5 tangkai cili merah
6 bijii cili api
1/2 cawan kacang goreng [tumbuk kasar]
1 s/b gula
2 s/b sos ikan
7 biji limau kasturi [ambil jusnya]
2 helai daun salad
Garam secukup rasa
Cara:
1. Gaulkan semua bahan kecuali kacang tumbuk.
2. Masukkan pula kacang tanah.
3. Letakkan di atas pinggan yang telah dialaskan dengan daun salad.
4. Hidangkan dengan nnasi putih.
URAP KANGKONG DAN TAUGE
Sumber : Mami Asmah Laili
Bahan-Bahan
1/2 kilo kangkong, siang dan potong ikut suka hati
1/2 kilo tauge, bersihkan buang ekor dan kepalanya
1 biji kelapa parut putih
50 gram udang kering, direndam
6 biji lada kering
15 biji lada padi
4 biji bawang putih dikisar halus
2 biji bawang besar
1 sudu teh belacan
6 biji cekur
4 helai daun cekur, dirampai
Garam secukup rasa
Cara Cara
Rempah kisar disanggar dengan kelapa parut, sehingga setengah masak, supaya tahan bila disimpan. Tabur sedikit garam Kemudian masukkan daun cekur, gaul rata dan terus matikan api.
Kangkong di celur satengah masak dan ditoskan. Siram tauge dengan air panas dan toskan.
Semasa hendak menghidang, ambil sedikit sambal kelapa dan gaulkan dengan kangkong dan tauge.
PANDUAN
Untuk mempelbagaikan urap ini, tambahkan pucuk ubi, hirisan kacang panjang, atau sayur-sayuran lain yang sesuai dan boleh dicelur atau dimakan mentah seperti kobis, keceper dll
Urap ini juga boleh dihidangkan dengan nasi putih berserta kacang tanah/ikan bilis goreng, serta tahu/tempe goreng. Hidangan nasi ini pula dikenali sebagai NASI BACAAN, dan lazat sekali jika dibungkus didalam daun pisang.
MASAK LEMAK CILIAPI PISANG MUDA
Bahan-bahan
1 sikat pisang muda [pisang emas/lemak manis]
1 gengam ikan bilis
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
2 helai daun kunyit
garam
Bahan mesin
20 -25 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
Cara
1. Pisang dibuangkan kulit dan potongkan nipis.
2. Rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan toskan.
3. Masukkan bahan mesin, ikan bilis dan pisang yg direbuskan dengan air dan renehkan sehingga mendideh.
4. Bila mendideh masukkan santan pekat dan daun kunyit.
5. Kacau supaya tidak naik minyak sehingga nampak mendideh sekali lagi.
6. Rasakan garam dan bila dah mendideh tutup api dan hidang
Resepi Sup Sayur untuk berdiet
1 batang celery (bukan daun celery)
1/2 biji cili hijau capsicum
2 helai daun kobis panjang
1 biji tomato1/2 batang carrot
1 keping dada ayam [hiriskan kecil dan nipis]
1 cm halia
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Air secukupnya
Garam secukup rasa
daun sup
Cara
1. Potong kecil semua sayur.
2. Rebus semua bahan dlm periuk kecuali daun sup.
3. Masukkan garam untuk memberi rasa dan biarkan mendidih
Jika diamalkan makan sup ini selama seminggu ( Tanpa makan nasi dan lauk lain ) , insyaAllah boleh turun berat badan dengan cepat.
Petikan: Melayu.com
Tom Yam Poh Teh Sumber: Majalah Anis Jun 1999 | |
Sepotong ikan siakap 10 ekor udang 200 gm sotong 3 biji tomato 2 biji bawang besar (dimayang) 2 batang serai 2 helai daun limau purut | 100 gm cendawan putih (dikoyak kasar) Garam Gula Perahan air asam limau 2 keping hirisan lengkuas (dimayang) 10 biji cili api (ditumbuk kasar) Daun ketumbar |
Cara: | |
Jerang tiga sendul besar air. Sementara itu, tumbuk serai. Bubuh dalam air bersama-sama daun limau purut. Biarkan mendidih. Masukkan udang, sotong dan ikan. Apabila mendidih masukkan tomato, bawang besar, cendawan dan lengkuas. Masukkan garam, gula,perahan air asam limau dan cili api. Hiaskan dengan ketumbar dan hidangkan. |
1 ketul dada ayam - potong kecil-kecil
1 batang sayur sawi
1/4 kobis
1 batang carrot
1 peket kecil cendawan tiram
3 biji telur
2 peket fishball
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos thai /nampla
1 sudu teh minyak bijan
3 cawan air
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
CARA MEMASAK :
-Panaskan sedikit minyak didalam periuk kemudian tumis bahan tumbuk dan masukkan isi ayam kacau dan biarkan sampai isi ayam masak. Terus masukkan air serta biarkan sampai kuah mendidih dan masukkan telur sebiji demi sebiji , biarkan sampai telur masak .
-Apabila telur sudah masak terus masukkan carrot dan biar sampai carrot hampir empuk , kemudian masukkan semua sayur dan garam . Terus kacau supaya semua sayur masak dan biarkan kuah mendidih seketika saja dan boleh la ditutup api dapur , jangan masak sayur terlalu lama nanti over cook dan sayur menjadi lembik.
No comments:
Post a Comment