Friday, June 25, 2010

Kuih bungkus ubi

Found this recipe while blog hopping . I have eaten it once but the relative, a kelantanes, but she just put everything, the green and the white layer in a cake pan, and we just spoon it into a plate. It looks plain, but the taste is fabulous....to me ..I don't know why but I 'm craving for old traditional dish lately...getting old i guess...he..he

I just copy and paste this recipe from the owner.

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan A (anggaran)


  • 1 senduk gula - boleh ditambah atau dikurangkan

  • 1 ketul ubi kayu @ 300 gm - potong kecil dan buang urat tengahnya - blend dengan 3 cawan air

  • sedikit pewarna hijau atau pes pandan

  • sehelai daun pandan - disimpul
Bahan B

  • 3 cwn santan - dari sebiji kelapa

  • 3 sudu besar tepung beras

  • 1/2- 1 sudu kecil garam

  • sehelai daun pandan - disimpul

  • daun pisang secukupnya - layu dulu sekejap



Cara-cara


1. Blend ubi kayu dengan air sampai hancur, kemudiam masukkan dalam periuk (kalau boleh periuk non stick). Masak bersama dengan semua bahan A. Guna api perlahan saja dan hendaklan sentiasa dikacau. Rasa kalau kurang manis boleh la ditambah sedikit gula lgi. Masak sampai likat/kental (tapi bukan keras ye). Adunan yang telah masak akan bertukar menjadi warna hijau berkilat (adunan hijau ni rasanya manis)

2. Satukan semua bahan B kecuali daun pisang dan masak atas api perlahan sehingga mendidih dan pekat (pekat ala2 susu pekat gtuw, kalau tak pekat boleh tambah tepung beras 1 sudu lagi - jgn buat pekat sangat sbb bila sejuk dia akan jadi keras pulak) sambil dikacau selalu. Adunan santan ni rasa sedikit masin sebab nak bagi rasa lemak masin yang seimbang dengan rasa manis yang hijau tu.

3.Biar suam dulu, kemudian boleh lah dibungkus dalam daun pisang atau boleh juga dimasukkan dalam cawan atau bekas kecil. Tuang lapisan hijau dulu kemudiaan baru letak lapisan putih.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...