I just copy and paste this recipe from the owner.
Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan A (anggaran)
1 senduk gula - boleh ditambah atau dikurangkan
1 ketul ubi kayu @ 300 gm - potong kecil dan buang urat tengahnya - blend dengan 3 cawan air
sedikit pewarna hijau atau pes pandan
sehelai daun pandan - disimpul
Bahan B
3 cwn santan - dari sebiji kelapa
3 sudu besar tepung beras
1/2- 1 sudu kecil garam
sehelai daun pandan - disimpul
daun pisang secukupnya - layu dulu sekejap
Cara-cara
1. Blend ubi kayu dengan air sampai hancur, kemudiam masukkan dalam periuk (kalau boleh periuk non stick). Masak bersama dengan semua bahan A. Guna api perlahan saja dan hendaklan sentiasa dikacau. Rasa kalau kurang manis boleh la ditambah sedikit gula lgi. Masak sampai likat/kental (tapi bukan keras ye). Adunan yang telah masak akan bertukar menjadi warna hijau berkilat (adunan hijau ni rasanya manis)
2. Satukan semua bahan B kecuali daun pisang dan masak atas api perlahan sehingga mendidih dan pekat (pekat ala2 susu pekat gtuw, kalau tak pekat boleh tambah tepung beras 1 sudu lagi - jgn buat pekat sangat sbb bila sejuk dia akan jadi keras pulak) sambil dikacau selalu. Adunan santan ni rasa sedikit masin sebab nak bagi rasa lemak masin yang seimbang dengan rasa manis yang hijau tu.
3.Biar suam dulu, kemudian boleh lah dibungkus dalam daun pisang atau boleh juga dimasukkan dalam cawan atau bekas kecil. Tuang lapisan hijau dulu kemudiaan baru letak lapisan putih.
No comments:
Post a Comment