This is one of my favorites. While blog hopping, found this recipe on the net at Ika's.
Tq ika for sharing this delicious recipe.
LADNA
Bhn A
- Kue teow - 1 pkt
- 4tbs Minyak masak
- 1tbs Kicap manis
Bhn B
- 1 cwn Dada Ayam/daging dpotong nipis
- 3 tbsp Tepung ubi/jagung>>guna 1tsp tuk perap dan 2sb untuk dcampurkan dgn air.
- 1 tsp Maggi seasoning - saya tak guna
Bhn C
- 1 tbsp Bawang putih - dicincang
- 1 tsp Tauchu - tak nak letak pun ok jugak
- 3 cwn Stok ayam>>kita guna 1 kiub ayam knorr campur dgn air panas
- 1 tbs Sos ikan
- 1 tbs Sos Tiram
- 1 tbs gula atau lebih ikut selera
- 1/2 tbs lada putih
- 1 ekor Sotong sederhana besar dpotong ikut suka
- 5 Ekor Udang dbuang kulit
- 1 pokok Kailan atau sawi dpotong
- Lobak merah potong nipis
- Fresh shitake optional
- Baby Corn optional
- 1 biji telur
- Terpulang nak letak sayur apa pun
Bahan A
Panaskan minyak dlm kuali, masukkan kue teow yg telah drendam dan d toskan, masukkan kicap pekat td gaul hingga warna kicap sekata, angkat dan ketepikan.
Bahan B
Gaulkan 1sb tepung jagung bersama daging td bersama 1sb seasoning maggi sampai sebati ketepikan. Biar terperap lebih kurang 10 min.
Bahan C
Panaskan minyak dlm kuali, tumis bawang putih hingga naik bau, selepas itu masukkan tauchu dan kacau lagi dan masukkan bahan B kacau sehingga daging masak, masukkan udang atau sotong dan kacau lagi, kemudian masukkan lobak merah, fresh shiitake, btg kailan dan baby corn kacau seketika dan masukkan stok ayam tunggu sehingga mendidih dan masukkan pula sos tiram, sos ikan selepas itu tunggu sehingga sayur lembut dan masukkan daun kailan pula perasakan mana yg kurang dan masukkan telur yg telah d kocok td, dan akhir sekali masukkan 2 sb lebihan tepung jagung yg telah dbancuh dgn air, kacau sehingga kuah pekat, matikan api. Masukkan kue teow yg telah dgoreng td kedalam pinggan dan curahkan kuah td ke atas kue teow yg telah dgoreng td.. sedia untuk dhidang, boleh dmakan bersama dgn lada jeruk atau powderkan dgn lada putih td, selamat mencuba! :-)
No comments:
Post a Comment