Wednesday, September 7, 2011

Kuih Raya

These are among my favorites. Ni semua kuih lama, jarang dapat jumpa. Original recipe dari mak ex-office mate yang sekarang berada di Dubai, thank you fida. Gambar nanti ekkk..

Resepi Biskut Peanut Butter

3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan butter
3/4 cawan gula halus
1 biji telor
1/2 cawan peanut butter
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila

Cara:
1. Pukul butter dgn gula.
2, Masuk telor & vanila, pukul rata.
3. Masukkan peanut butter, gaul hingga sebati.
4. masuk tepung gandum & jagung sedikit demi sedikit, gaul hingga sebati.
5. bakar 175C 15-20 min.


RESEPI BISKUT BUAH KANA

1 cup marjerin/butter (butter lebih sedap)
1 cup gula icing
2 cup paras tepung jagung
1 1/2 - 2 cup paras tepung gandum
1/2 cup tpg kastad
1 tsp baking powder
1/4 tsp esen vanila
2 biji kuning telor (
sedikit jem strawberry (untuk di tangkup dua)



Cara-cara:
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang(dengan tangan).
2. Masukkan kuning telor, kacau rata, masukkan vanilla, tepung2 tadi perlahan-lahan hingga habis.Gaul rat dan tekan dengan acuan buah kana.

3. Bakar pada suhu 180C.
4. Bila masak dan elok kuning, diangkat. Panas2 sapukan jem strawberry, tangkup dua seperti buah kana.
*jgn habis semua tepung gandum (agak2 tak melekat...kalau melekat tambah
tepung)
*kacau marjerin/gula secara manual (senduk) bukan guna mesin
* tepung2 dimasukkan secara berselang-seli sehingga abis

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...