Puding Jagung
Bahan-bahan:
1 tin jagung cream style - tin besar (sukatan untuk semua)
6 tin santan cair
3/4 tin gula pasir
1 tin tepung custard - guna bird's custard
secubit garam
daun pandan
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali daun pandan, dalam periuk dan masak atas api sederhana.
2. Kacau sehingga adunan menjadi pekat dan keluar buih-buih halus tanda mendidih. Kacau berterusan untuk elak adunan menjadi hangit di bawah periuk.
3. Bila adunan dah pekat dan berkilat, masukkan daun pandan, gaul lagi 5 minit dan padam api.
4. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam peti sejuk.
Makan dengan garlic bread panas, memang sedap, tak payah pergi pizza hut lagi...anak dara yang tak makan roti beli suka lah..home made roti je dia makan..
HOMEMADE MUSHROOM SOUP
Bahan-bahan:
1 kilo kentang (6-7 biji)
1 tin cendawan butang ( separuh hiris kecil2 separuh lagi blend)....cendawan organic beli kat pasar lebih baik
3 biji bawang besar (belah 6)
6 ulas bawang putih (di ketuk)
1/2 tin susu cair ( ideal = 1 tin)
serbuk lada hitam ( 1 camca teh)
1/4 butter (jgn majerin, tak sedap)
air untuk merebus
Cara:
1. cairkan butter dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi dan layu
2. masukkan air hingga separuh periok dan masukkan kentang dan cendawan, rebus hingga empok
3. Tutup api
4. Keluarkan semua bahan rebusan( Jangan buang air rebusan).
5. Blend sama bahan rebusan
6. masukkan semula kedalam air rebusan dan mushroom yang di hiris
7. masukkan garam dan lada hitam
8.Didihkan dan masukkan susu cair
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment