Tuesday, February 14, 2012

Macaroni & Cheese

Teringat masa study di Texas dulu-dulu, suka makan mac & cheese ni tapi beli yang instant je dalam kotak and masak sendiri. Masa tu puas check ingredient sambil refer list of halal ingredients, baru sampai tempat orang la katakan. Tercampak kat ceruk kampung pulak tu. I remembered when we had our first snow, me & my housemates yang  dengan pyjamas lagi dok posing ambik gambar...tapi masa tu memang tak de orang le...gadis2 malaysia ni je yang tak pernah tengok snow nak posing..kenangan lalu...

Mac & cheese ni favorite anak-anak. Dear hubby is away today, so I cooked something simple je for me & the kids. Ada dessert yang full of calories lagi, upon request from the kids....ish..ish...lari diet ku macam ni.














Original recipe dari SINI tapi dah di modify ikut citarasaku..

MACARONI CHEESE

Bahan:

375gm elbow pasta ~ kalau takde, apa-apa pasta pun boleh
175gm daging cincang/isi ayam
2 biji bawang putih ~ di ketuk
3 biji bawang besar  ~ hiris halus
75gm butter
1/3 cup (50gm) tepung
4 cup susu ~ saya guna cooking cream, nak perabiskan stok dah nak expire
1 1/2 cup parutan mozzarella cheese 
2 tbsp daun parsley di cincang ~ saya guna parsley flakes je
2 biji tomato ~ hiris nipis
1 1/2 cup serbuk roti
1 tbsp minyak zaitun
sedikit garam
serbuk lada hitam

Cara:
1. Rebus pasta sehingga lembut, toskan.
2. Panaskan oven pada suhu 180C.
3. Tumiskan daging cincang dengans sedikit minyak sehingga kekuningan, masukkan bawang, masak sehingga bawang layu. Padam api dan campurkan dengan pasta tadi. 
4. Cairkan butter dalm periuk pada api sederhana. Masukkan tepung, gaul selama 1 minit atau adunan mula keluarkan buih.
5. Masukkan susu sedikit demi sedikit, gaul sehingga adunan mendidih dan pekat. (8-10 min)
6. Masukkan 1/2 cup cheese dan parsley, tuang kedalam  adunan pasta tadi.  
7. Masukkan sedikit garam dan serbuk lada hitam, Gaul rata.
8. Tuang adunan pasta ke dalam bekas pembakar, susun hirisan tomato di atas.
9. Taburkan serbuk roti dan lebihan cheese keatas pasta.
10. Renjis dengan minyak zaitun.
11. Bakar pada selama 30-35 minit atau bahagian atas menjadi perang.
12. Sejukkan sebentar dan sedia untuk di makan....




 


















Ni karipap sarapan pagi tadi, dan juga bekal untuk encik hubby o/station awal subuh lagi. Buat malam tadi, simpan dalam fridge, senang, pagi goreng je. Tahun ni banyak nak kena buat frozen & bekal/bentou sebab ada orang-orang yang balik sekolah lambat, tusyen UPSR & PMR.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...