Wednesday, July 25, 2012

Ayam Masak Merah

This was our menu for iftar on 1st ramadhan. The two elder boys tetiba balik, nak puasa kat rumah, so mum masak special lah sikit for the first day. Nasi tomato with ayam masak merah and salad campur. The girls helped cooked kuih cara, but tak done ambik gambar. Kuihnya dah licin kena ngap..



















AYAM MASAK MERAH


Bahan-bahan:


1 ekor ayam ~ di potong kecil(i used ayam kampung, so 1 ekor cukup la for my family)
1 biji bawang besar ~ hiris nipis
8 tbsp cili kering kisar
8 tbsp sos tomato
2 batang serai ~ di ketuk
2 inci halia ~ hiris nipis
sedikit garam & gula merah/pasir


Cara-cara:


1. Gaul ayam dengan kunyit, goreng sebentar.
2. Tumis cili kisar hingga garing/pecah minyak. 
3. Masukkan bawang, halia, serai hingga layu dan naik bau.
4. Masukkan sos tomato, gula & garam, gaul rata sebentar.
5. Masukkan ayam, biar ayam sebati dengan tumisan tadi sebentar, tutup api.
6. Sedia untuk dihidang dengan nasi tomato.


NASI TOMATO


Bahan-bahan:


2 ulas bawang putih ~ cincang halus
3 ulas bawang merah ~ hiris nipis
1 inci halia ~ hiris nipis
3 biji tomato ~ potong dadu
1 tin kecil tomato puree
2 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 tbsp minyak masak
2 tbsp minyak sapi
sedikit garam
1/4 cawan susu cair
5 pot beras basmathi ~ cuci dan rendam sebentar
7 pot air
2 helai daun pandan 
sedikit bawang goreng
daun ketumbar ~ hiris halus


Cara-cara:
1. Tumis pelaga, bunga lawang, cengkih & kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan bawang &  halia, gaul hingga layu.
3. Masukkan tomato puree, tomato dadu, susu & garam gaul rata.
4. Masukkan beras & daun pandan, ratakan.
5. Masukkan air, gaul rata, biar hingga masak. Boleh masak dalam rice cooker.
6. Bila nasi masak, gaul rata, hidangkan.Taburkan sedikit bawang goreng dan hirisan daun ketumbar.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...