Tuesday, July 31, 2012

Masak daging

My little one requested this dish for iftar, while Alya wanted onde-onde for the 'kuihs'.

Daging sambal sos tiram


Bahan-bahan:


1/2 kg daging ~ rebus hingga lembut
1 ulas bawang besar ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris
5 - 6 tbsp cili kisar ~ boleh tambah lagi kalau suka pedas
5 ulas bawang merah ~ di kisar
1 biji tomato
2 tbsp sos tiram


Cara-cara:
1. Tumis cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bawang yang dah dikisar tadi, gaul hingga naik pecah minyak.
3. Masukkan bawang hiris, halia dan bawang putih, kacau sebentar hingga naik bau.
4. Masukkan sos tiram, isi daging & sedikit air rebusan, gaul & biar mendidih.
5. Masukkan tomato & garam ikut rasa, tutup api.
6. Sedia untuk dihidang.


Sayur Campur


Ini simple je. Kobis, capsicum, carrot di hiris. Masak dengan sedikit bawang putih cincang dan sos tiram, dengan minyak bijan. Letak sedikit isi udang.












Onde-onde


Bahan


2 cup tepung pulut
sedikit air pandan ~ (blender 4 helai pandan & tapis airnya )
garam
pewarna hijau
gula kelapa/manisan yang di potong kecil
1 - 1 1/2 cup kelapa parut putih  ~ gaul dengan secubit garam


Cara:


1. Gaul tepung pulut dengan air tapisan pandan & pewarna tadi hingga jadi doh yang tidak melekit pada tangan/ tepi mangkuk.
2. Gentel bulat-bulat kecil, isis dengan potongan gula kelapa tadi, bentukkan bebola kecil.
3. Didihkan air dalam periuk.
4. Masukkan bebola tepung yang telah didisi dengan gula kelapa tadi kedalam air mendidih.
5. Kuih akan timbul bila dah masak. Angkat dangaul dengan parutan kelapa putih.









No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...