Tuesday, February 25, 2014

KEK BUTTER OREN

Another version of orange cake. Kali ini guna parutan kulit saja. Kek yang sangat gebu dan lembut. Sekejap je dah licin. Since nak ke rumah rakan yang berdekatan, dapat la beri sahabat lama tu merasa sikit. Original recipe dari SINI tapi dah di modify sikit.


BUTTERY ORANGE CAKE

Bahan-bahan (acuan kek 9 inci )

250gm butter ~ suhu bilik
2 sudu besar parutan kulit oren ~ about 2 oren yg kecil
200gm gula castor
4 biji telur
300gm tepung naik sendiri
180ml orange juice ~ or bancuh sedikit jus oren dgn air


Cara-cara

  1. Pukul butter, gula dan kulit oren sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
  3. Masukkan tepung diselang-selikan dengan orange juice. Gaul rata.
  4. Isi dalam loyang yang telah dialas kertas dan di lenser.
  5. Bakar pada suhu 170C selama 35min atau hingga masak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...