Wednesday, February 26, 2014

PAU KELAPA GEBU & TEMBAM

Ada one little boy dok minta ibu buat pau, teringin katanya.
So, pergi pasar beli kelapa parut putih buat inti kelapa. Manisan/gula melaka dah nak habis, kena restock nampak gayanya.

I made some with inti kacang juga, ada yang nak inti kacang. Buat banyak sekali, simpan boleh buat breakfast esok pagi nak ke sekolah. Siap dah pesan, nak bawa bekal lagi. Yang tanda merah tu inti kacang.

Kali ni ikut resepi simple dari SINI. Hasilnya, pau yang amat lembut dan gebusss. The kids makan sampai sorang 3, pau yang besar-besar.

 RESEPI PAU GEBU

Bahan Doh:

1 kg tepung pau blue key ~ atau mana2 brand pun boleh
1 paket 11g mauripan yeast
1 cawan gula putih halus/caster
1/2 cawan minyak jagung ~ boleh mix dgn olive oil
2 1/2 cawan air

Caranya:

1. Larutkan gula dalam air.
2. Gaul rata tepung dan yeast dalam mangkuk mixer.
3. Masukkan minyak ke dalam tepung.
4. Dengan mengguna hook menguli, gaul tepung perlahan-lahan sambil tuangkan campuran air kedalam tepung. Kalau takde mixer, ulilah dengan tangan ya.
5. Gaul adunan dengan kelajuan perlahan selama 3 minit hingga doh menjadi seketul dan tiada yang melekat pada mangkuk adunan.
6. Letakkan doh pau ke atas papan/dulang dan uli selama 10 ke 15 minit dengan tangan hingga doh menjadi licin dan kenyal.
7. Timbang doh menjadi bebola kecil seberat 60-70g setiap satu, ketepikan doh selama 10 ke 15 minit.
8. Leperkan doh dan isikan inti. Tutup dan bulatkan doh agar cantik atau anda boleh bentuk doh ikut bagaimana yang anda suka.
9. Biarkan doh selama 30 minit atau hingga ia betul-betul kembang dan gebu.
10. Susun  pau dalam bekas kukus dan kukus selama 10 ke 15 minit pada suhu yang tinggi..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...