Sunday, October 26, 2014

KARI DAGING MAMAK STYLE

Ada balance daging korban dalam freezer, selalunya masak sambal or dendeng je. Tapi ada budak kecik ni kata dah lama ibu tak masak kari...Sebenarnya, memang jarang masak kari, unless nak buat roti jala ke..

So, dengan bantuan makcik google, jumpa la resepi ni..macam best je.

Dah masak, semua kata sedap...he he..boleh la jadi koleksi untuk rujukan later on..Masak dalam belanga/periuk tanah..


Meh salin resepi nya.

Resepi Kari Ayam Mamak Style

Bahan:
1 kg daging ~ hiris nipis & rebus dahulu biar empuk.
Jika guna ayam tak perlu direbus dahulu, potong kecil ikut suka
3 biji Ubi kentang ~ potong empat/separuh
3/4 santan atau susu cair
Sedikit garam

Bahan A:
10 ulas bawang putih
3 inci halia
~ kedua-dua diblender

Bahan B
1 biji bawang besar ~ dihiris
4 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan C
2 biji tomato
2 batang serai ~ diketuk
2 helai daun pandan

Bahan D
8 tbsp kari daging Babas
1/2 tsp serbuk kunyit
sedikit serbuk cili kering ~ ikut kepedasan memasing
~ gaul semua dengan sedikit air untuk jadi pes

Cara:
1. Tumis bahan A hingga naik bau, masukkan bahan B & C.Biar hingga daun kari agak garing sedikit.
2. Masukkan daging dan ubi kentang, gaul rata & tutup periuk. Masa menumis daging ni mesti anda akan mula terbau aroma wangian masakan ni.Ini la ramuan rahsia. sebab tumis dengan serai & pandan. 
3. Tumis lebih kurang 3 minit. Pastikan anda masak dgn api perlahan.
4. Masukkan sedikit air, dan tutup periuk semula. Biarkan lebih kurang 5 minit atau sehingga air aroma daging/ayam tu keluar
5. Bila air kuah dah mendidih, baru masukkan bahan D & E. 
6. Masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati. ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api perlahan. 
7. Bila daging dah empuk, barulah masukkan santan, biarkan kuah ni mendidih dan semua ramuan ni cukup masak dan sebati, dan bolehlah dihidangkan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...