Monday, October 13, 2014

Kuih Sagu

Baru-baru ni masa tengah nak clearkan cabinet dapur, jumpa 2 paket sagu belum buka lagi. Dah lama tak buat kuih sagu/bronok ni, last masa ramadhan rasanya..

Sekali bila dah masak, dah siap salut kelapa, berebut pulak anak-anak makan..Sekejapan dah licin...kena cari kelapa parut lagi ni, sagu ada sepaket lagi..boleh perabis sebelum expire..


Kali ni kita kukus pulak, instead masak atas api.Original recipe dari SINI.Resepi yang mudah je untuk disediakan..

RESEPI BRONOK @ KUIH SAGU (KUKUS)

Bahan-bahan
  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 2 1/2 gelas air 
  • 1/2 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih 
  • 1 sudu kecil garam
Cara-cara
  1. Panaskan air & pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, gaul rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya.
  5. Apabila sudah masak, sejukkan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...