Thursday, October 30, 2014

DAGING MASAK ASAM PEDAS MELAKA

My late sis in law selalu masak ni dulu-dulu. Tapi saya tak sempat nak salin resepi dari dia...Bila dah teringin ni kena la cari recipe sendiri...Alhamdulillah, this recipe tasted close to what I used to eat...Sedapp..

Baru-baru ni dapat daging qurban, macam2 la kita masak yea...Resepi asal dapat dari SINI.

RESEPI DAGING MASAK ASAM PEDAS


Bahan:
1/2 kg daging lembu/ tetel
sekepal asam jawa ~ ambil airnya 2 mangkuk
10 helai daun limau purut
2 batang serai ~ dititik
1 inci lengkuas ~ dititik
garam secukup rasa

Bahan untuk menumis ~ dihiris
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca halba
1/2 cawan minyak masak

Bahan giling lumat:
20 tangkai lada kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca besar jintan manis
1/2 camca besar jintan hitam
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

Cara:
1. Bersihkan daging, toskan.
2. Pijarkan minyak, masukkan halba, biarkan beberapa saat, kemudian tumis bawang yang dihiris. Kacau hingga wangi.
3. Masukkan bahan giling, masak hingga garing. Masukkan daging, lengkuas dan serai. Masak sehingga daging empuk. Jika perlu, tambah sedikit air. Tutup periuk.
4. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, garam dan daun limau purut. Biarkan hingga kuah mendidih.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...