Saturday, August 4, 2012

Biskut Sarang Semut

Dah buat kuih raya ke? Boleh cuba kuih lama ni. Masa kecik-kecik dulu pernah tolong parut kuih ni.
I usually bake my raya cookies during the last week of ramadhan. Bake awal, cepat le habisnya, bila raya tinggal balang je nanti...resepi lama ni memang tak guna telor, yang moden ada letak telor.gambo nanti akan di upload

Biskut Sarang Semut


Bahan-bahan:


6 oz/170 gm butter
4 oz/120 gm gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
1/2 tsp baking powder
6 oz/170 gm tepung gandum
4 oz/ 120 gm tepung kastad
sedikit coklat rice
manik warna-warni


Cara-cara:
1. Pukul butter dgn gula hingga kembang.
2. Masuk esen vanilla, gaul rata.
3. Masukkan tepung2 yang telah diayak dengan baking powder, gaul hingga jadi doh yg sebati.
4. Parut kedalam mangkuk besar/ tekan guna parut limau yg berlubang2 tu, or boleh juga guna acuan muruku yg halus tu.
5. Sudukan ke dalam paper cup kecil. Hias dgn choc rice & manik berwarna.
6. Bakar pada suhu 175C selama 20 minit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...