Friday, August 31, 2012

Mee Rebus Johor

Selamat Hari Raya buat semua. Marilah kita rapatkan ukhwah dengan saling kunjung mengunjung tanpa perlu menunggu jemputan open house, sementara hayat kita masih ada.

Resepi ni di kongsi oleh kawan sekolah lama, dr jah nun di jb tu.


MEE REBUS JOHOR

Bahan-bahan:

1 kg mee kuning ~ di celur
300 gm daging tetel ~ di rebus hingga empuk
250g udang basah - direbus, isi udang di blend. Kulit  udang nak blend pun boleh, toskan air masuk kedalam air rebusan semula.
500 g keledek - direbus and dilenyek

Bahan kisar 1:

2 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih

Bahan kisar 2:

6 ulas bawang besar
6 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering - rendam
2inci lengkuas
2-3 tbsp serbuk kari
4 tbsp tauchu

3 batang serai - dititik
Sedikit minyak untuk menumis
2 Senduk tepung gandum ~ dibancuh dgn sedikit air.
Garam dan gula secukup rasa

Untuk hiasan:

Tauge
Telur rebus
Tauhu goring - dihiris nipis
Limau kasturi ~ belah dua
Daun bawang
Daun sup

Cara:

1. Tumis bahan kisar #1 sehingga harum. 
2. Masukkan bahan kisar #2 dan tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan semua air rebusan  dengan isinya. 
4. Masukkan tepung gandum yang telah dibancuh tadi. 
5. Masuk kan keledek  penyek. Biar kan sampai mendidih. Masukkan garam dan gula ikut rasa.. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...