Thursday, August 9, 2012

Sambal Jawa

I got to know of this dish when I was still small. My late mum used to bring back "nasi ambeng" if she went to 'kenduri' at one of our neighbors back in kampung. Neighbor ni orang jawa, we used to call her Mak daseh, and her house was just behind ours. My family is from mixed malay bugis and chinese origin, tiada darah jawa....

Kalau ada kenduri kawen, yang ada lauk ni, memang le sure ambik, lagi-lagi kalau ada lauk daging sambal goreng kering, sedappp..Resepi ni jumpa di internet and as usual, saya ubah suai sikit ikut bahan yang ada, senang je nak masaknya pun..

RESEPI SAMBAL JAWA KERING
Bahan-bahan:
3 keping tauhu    }
2 keping tempe   } potong dadu dan digoreng
2 biji kentang     }
1-2 batang kacang panjang ~ potong serong
6-7 ekor isi udang segar
4 ulas bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1-2 cili hijau/merah ~ hiris
sedikit su'un ~ rendam biar lembut
sedikit santan ~ 2 or 3 sudu
sedikit kicap
garam

Cara-cara:
1. Tumis bawang merah & putih dengan sedikit minyak hingga layu.
2. Masukkan isi udang dan garam, gaul hingga rata.
3. Masukkan tempe,kentang, tauhu, sayur kacang, su'un, kicap dan cili, gaul rata.
4. Masukkan santan dan lada sulah, gaul, padam api.


Selalunya nasi ambeng ada lauk ni sekali, mee goreng kicap. Ni ada budak kecik yang puasa teringin nak makan mee goreng. Kalau ada abang-abangnya, kena buat dua dish, satu pedas & satu lagi tak pedas. Yang ini tak pedas, tapi I made some sambal kicap (cili padi tumbuk dengan se ulas bawang putih, letak kicap perah limau kasturi) untuk sesiapa yang nak pedas...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...