Wednesday, August 8, 2012

Kuih Lopes

My late mom used to make this kuih when I was small. Back then, tak pandang sangat this kuih. Kalau kek ke cookies suka lah. That was then........ We just loveee this kuih . Dah lama salin resepi ni, tapi tak sempat2 nak buat. Forgotten where it was from, but sincerely appreciate it. Tq. Kalau rasa banyak, boleh simpan kuih ni (tanpa salut kelapa lagi ye) dalam freezer. Bila nak makan, kukus kan, then potong dan salut dengan kelapa.

KUIH LOPES
Bahan-bahan:

500gm pulut
1 sudu makan air kapur
5-6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air dan tapis )
sedikit pewarna hijau (masukkan kedalam pati pandan)
sedikit garam(masukkan kedalam pati pandan)
air secukupnya
daun pisang yang lebar ~ untuk gulung jadi macam bantal (kalau rajin boleh buat bentuk tiga segi sahaja)
tali untuk mengikat
1/2 biji kelapa parut putih gaul dgn secubit garam




Cara membuatnya:
  1. Rendam pulut dengan air kapur semalaman atau sekurang-kurangnya 4 jam
  2. Setelah direndam, basuh semula pulut dan toskan sehingga kering air.
  3. Masukkan pulut kedalam periuk dan masukkan pati pandan dan sedikit air sehingga paras air sama dengan paras pulut.
  4. Tanak pulut seperti cara hendak masak nasi. Kacau sentiasa, jangan bagi berkerak dibawah.
  5. Apabila air kering, tutup api dan tutup periuk dan biarkan sebentar.
  6. Basuh daun pisang, layur atas api dan seterusnya lap daun pisang dengan kain bersih.
  7. Daun pisang haruslah lebar supaya boleh digulung 2-3 kali.
  8. Kacau rata pulut terlebih dahulu dan letakkan 2 senduk atau lebih pulut keatas daun pisang (bergantung kepada saiz daun anda)
  9. Gulung dan padatkan.
  10. Ikat di hujung yang pertama dan kemudian mengunakan sudu yang dicelup air...tekan pulut dibahagian hujung yang satu lagi supaya pulut padat. Tekan2 sedikit bagi memastikan ia padat dan seimbang. Kemudian ikat dengan tali bahagian yang satu lagi.
  11. Buat sehingga habis pulut. Untuk 500gm, anda akan dapat 3 gulung pulut.
  12. Masukkan pulut yang telah dibalut kedalam periuk dan masukkan air sehingga sama paras.
  13. Rebus selama 2 jam.
  14. Angkat dan toskan
  15. Untuk memotong kuih lopes dengan cantik, guna benang, macam potong telor.
  16. Ikat benang pada sesuatu. Buka separuh daun pisang letakkan ditangan kiri, tegangkan benang mengunakan tangan kanan anda untuk memotong pulut.
  17. Gaulkan pulut dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.
  18. Hidangkan bersama air gula melaka
Untuk Air Gula melaka:
300gm gula melaka
250ml air (tambah jika perlu)
1-2 helai daun pandan


Cara :
  1. Masukkan gula melaka dan air, masak sehingga gula melaka larut
  2. Angkat dan tapis untuk mendapatkan air gula melaka yang jernih dan pekat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...