Saturday, October 5, 2013

BIHUN SINGAPORE


Anak-anak kalau masak mihun yang biasa, tak berapa jalan sangat. Puas lah maknya nak kasi perabis.
Tapi kalau masak this recipe, gerenti licin.

RESEPI MIHUN SINGAPORE

Bahan-bahan:

1 paket meehoon ~ direndam dan toskan airnya
1 batang carrot - parut halus
1/4 biji kobis ~ saya tak letak sebab takde
2 biji cili merah dan hijau
1 labu bawang besar  } cincang halus
5 ulas bawang putih  }
15 ekor udang basah ~ dibuang kepala & kulit, deveined
2 ekor sotong sederhana besar ~ hiris bulat
2 keping isi ayam  ~ potong kecil
1 paket bebola ikan (fishball) ~ potong kecil
1 paket kek ikan (fishcake) ~ hiris nipis
3/4 sudu kecil lada hitam kisar
1/2 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
Sedikit Garam

2 biji telor ~ digoreng dadar & hiris halus
sedikit daun bawang ~ hiris

Bahan Sos Cili Kicap
15 tangkai cili padi
1 u-2 ulas bawang putih1/4 cawan kicap pekat
2-3 ulas limau kasturi
garam dan gula secukup rasa

Cili dan bawang putih ditumbuk lumat. Gaul dengan kicap dan perahan limau.

Cara Memasak:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang kecil hingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan ayam, kacau sebentar.
  3. Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, kicap dan sos tiram diikuti dengan fishball, sotong dan udang.Kacau lagi.
  4. Masukkan karot dan sayur kobis, cili potong dan garam.
  5. Tambah air sedikit dan masukkan meehoon. Kacau rata hingga meehoon lembut (tambah air jika perlu).
  6. Bila sudah masak, hidangkan bersama sambal kicap dan cili padi. Taburkan bawang goreng.hirisan daun bawang dan telur dadar hiris.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...