Tuesday, October 1, 2013

Lempeng kelapa

Buat untuk breakfast baru-baru ini. Berselera encik suami makan cicah dengan sambal telur. Original recipe dari blog Mat Gebu.

RESEPI LEMPENG KELAPA


BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih (kalau dapat guna kelapa untuk buat inti)
1 camca teh baking powder
1 1/3 cawan air (atau secukupnya)
Garam secukup rasa
Sambal tumis, kari, sos cili atau apa saja yang anda rasa sesuai sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh tepung, baking powder, kelapa parut, gaul rata dan tuang air, bancuh hingga semua sebati. Tambah garam secukup rasa, kasi rasa lemak2 saja. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Kemudian cedok 1/3 cawan bancuhan lempeng dan tuang dalam pan, ratakan dengan senduk. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng pucat. Terbalikkan dan masak hingga perang keemasan.
  3. Buat kaedah sama untuk baki adunan tadi. Kalau anda nak cepat, tutup permukaan pan dengan tudung periuk (nak senang guna non-stick pan bertutup kaca). Hidangkan dengan sambal tumis, kari atau sos yang anda gemari.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...