Sunday, October 6, 2013

CREAM PUFF

Sesekali bila teringin...

CREAM PUFF 

100 ml air 
45 gm butter ~ suhu bilik
60 gm tepung ~ diayak
2 biji telor

1. Panaskan oven pada suhu 210C. Alas dulang pembakar dengan aluminium foil, disapu sedikit minyak.
2. Masak air & butter dalam periuk dengan api sederhana sebentar. Kemudian dengan api kuat hingga mendidih.Padam api.
3. Masukkan tepung yang telah diayak & kacau dengan cepat.
4. Panaskan semula adunan tepung dengan api sederhana hingga nampak kepingan nipis, padamkan api.
5. Masukkan telor & kacau dengan cepat.
6. Masukkan dalam piping bag, dan pipe kedalam dulang pembakar tadi.
7. Spray permukaan adunan yang sedia untuk dibakar dengan sedikit air.
8. Bakar pada 210 C selama 15 minit. Kemudian pada suhu 180 C selama 20 minit.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...