Wednesday, October 2, 2013

KERABU RUMPAI LAUT

Post ni salah satu yg tertunggak, Seaweed atau rumpai laut ni dapat yang fresh dari sabah, anak saudara yg suaminya orang sabah beri di penghujung syawal tempohari. Dapat je, balik terus buat.


Sedap juga bila dah jadi kerabu. Rangup rasa seaweed tu.

RESEPI KERABU RUMPAI LAUT SABAH
Bahan-bahan:

Rumpai laut segar ~ dicelur sebentar dengan air panas didih, dipotong kecil.
1 labu bawang besar ~ hiris nipis
1 ulas cili merah ~ hiris
5 ulas cili api ~ hiris
3 helai daun limau purut ~ hiris halus
2 batang serai ~ hiris
sedikit tauge ~ buang kepala & ekor
1 biji limau nipis ~ ambil perahan airnya
sedikit kerisik kelapa kering ~ ini pun dapat dari sabah, tak sama yg di semenanjung
sedikit kacang tanah goreng ~ tumbuk kasar
sedikit garam & gula

Cara:
Gaul rata semua bahan & di simpan dalam peti sejuk sebentar.
Sedap di makan dengan ikan bakar, atau nasi panas berlauk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...