Wednesday, October 9, 2013

Mee Hailam

Baru-baru ni lepas sorang-sorang selsema, batuk, demam. Tekak rasa nak makan yang panas-panas berkuah tapi kurang pedas, nanti menjadi lagi pulak batuknya. Tapi saya still buat sambal kicap cili, tak de 'ummph' kalu tak pedas...

RESEPI MEE HAILAM

MEE HAILAM

2 peket mee kuning
300 gm daging lembu - hiris nipis
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
sedikit udang - buang kulit saja
sotong - di hiris
1/2 biji capsicum hijau - potong dadu
1/2 batang carrot - hiris nipis
1 biji tomato - belah 8
sedikit sayur sawi putih - asing batang & daun
2 tbsp sos tiram
2 tbsp sos sotong
1 tbsp sos abalone
1 tsp serbuk lada hitam
t tbsp tpg jagung - bancuh dgn 1/2 cawan air
garam
air secukupnya

Cara:

1. Rebus daging dengan 1 inci halia ketuk & 2 ulas bawang putih ketuk hingga empuk.
2. Tumis bawang putih hingga naik bau,asuk sos & serbuk lada hitam, gaul rata.
3. Masukkan daging dengan air rebusannya, didihkan.
4. Masuk carrot biar lembut.
5. Masukkan batang sawi, capsicum, tomato & garam, biar mendidih.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung, gaul rata.
7. Masukkan daun sawi.
8. Goreng sebentar mee dengan sedikit minyak & kicap, gaul rata.
9. Hidang mee dalam bekas, & curahkan kuah kedalam bekas mee tadi, hias dengan hirisan daun bawang, cili merah & bawang goreng.
10. Jika suka, boleh di tambah dengan sedikit cili api diketuk & masukkan dalam kuah tadi.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...