Saturday, December 20, 2008
Dendeng Daging
Lauk dendeng yang telah siap dimasak.
Hirisan daging yang telah direbus separuh masak, dan telah ditumbuk nipis dan diperap dengan kicap manis.
Perapan daging yang telah digoreng sebentar.
Selalunya, saya buat lauk ni kalau ada banyak daging lembu, lebih-lebih lagi selepas raya korban, kalau banyak dapat daging.
RESEPI DAGING DENDENG
Bahan:
1 kg daging - potong besar
400 gm bawang - dihiris
semangkuk cili mesin - dlm 200 gm
sedikit kicap manis
Cara:
1. Rebus daging separuh masak dan hiris nipis 1/2 cm, lepas tu tumbuk jadi nipis lagi.
2. Perap daging dengan kicap sekurang-kurangnya 2 jam. Lepas tu goreng sebentar, jangan garing.
3. Guna minyak yang sama goreng bawang hingga garing, masukkan cili mesin gaul hingga cili garing/ pecah minyak..
Tambah kicap.
4. Masukkan daging, gaul rata sebentar dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment