![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjR7xE9taCjLs2nmLrznRNmyGJZiU9MXd9hinAjV8vQBA1jWHOXtywYLfHM8BqMAhoVasKt7G-vmcyFQx6rSZX4a27Co1dCjhohE5EMvVvvZ0aZieWkaPrXspL5JhEKHh5Tm9tTGFXqAGI/s320/dendeng3.JPG.jpg)
Lauk dendeng yang telah siap dimasak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN2RV89bAfkmMbpDM5tlE6Byng_UTdLBewEGFLYoWcGmhU-yLrMhIK5uJM_b7W1qg4dHxsLOQG08dzeO4Qo02rDGNUfESdj2z4pqVQYUlz0nnBEAPum-sNSEqNYTF6GJnOgvL9Ja1ZkuU/s320/dendeng2.jpg)
Hirisan daging yang telah direbus separuh masak, dan telah ditumbuk nipis dan diperap dengan kicap manis.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhcyxIAqxSvXwL1ZEGc9MQkNCXeshsa-1cbmPZlpMpgD6xrQoGXQUaazCK0vDbm9oRkTFYnGB5Ld03uN9GyyoZwHvDCzqrjzSz3B0O4IfLoEvK_OBe39q4YNl3c6mtpZyBJTLaudpXSrU/s320/dendeng.jpg)
Perapan daging yang telah digoreng sebentar.
Selalunya, saya buat lauk ni kalau ada banyak daging lembu, lebih-lebih lagi selepas raya korban, kalau banyak dapat daging.
RESEPI DAGING DENDENG
Bahan:
1 kg daging - potong besar
400 gm bawang - dihiris
semangkuk cili mesin - dlm 200 gm
sedikit kicap manis
Cara:
1. Rebus daging separuh masak dan hiris nipis 1/2 cm, lepas tu tumbuk jadi nipis lagi.
2. Perap daging dengan kicap sekurang-kurangnya 2 jam. Lepas tu goreng sebentar, jangan garing.
3. Guna minyak yang sama goreng bawang hingga garing, masukkan cili mesin gaul hingga cili garing/ pecah minyak..
Tambah kicap.
4. Masukkan daging, gaul rata sebentar dan angkat.
No comments:
Post a Comment