My late mother selalu buat kuih lopes ni masa kecik-kecik dulu. She uses the traditional way, no short cut. I remembered her making small cones from banana leaves, filling them with pulut..then susun bertingkat, ikat dengan tali rafia ketat2 & rebus for long hours..
Resepi ni yang dah disimplifiedkan prosesnya...Teringin nak makan, buat sendiri je ya..senang je
Original recipe dari SINI ya.
RESEPI KUIH LOPES
Bahan-bahan ( dpt lebih 24ketul )
2 cawan beras pulut2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 st air kapur
1/2 st garam
beberapa titik pewarna hijau
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
Untuk air gula:
3 ketul gula melaka
5 sb gula pasir
3 cawan air
Cara-cara
- Cuci beras pulut, rendam dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
- Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan ambil air tapisannya. Masukkan santan & air pandan pada pulut kukus tadi, gaul rata. Kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat (8 in) dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- NOTA: air gula bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula pasir.
No comments:
Post a Comment