Tapi, nak sediakan belimbing buluh kering tu memang makan masa yang lama. Saya masak sampai dua hari baru kering. Tak larat nak tunggu seharian didapur, sambung esok masak sampai kering and simpan dalam fridge. Tahan lama jugak.
Dari satu beg plastik tu, dapat banyak juga bila dah kering and dah masak 2 kali, boleh buat sekali lagi untuk ramadhan yang akan muncul tak lama lagi, buat pembuka selera...memang best. Anak-anak pun pandai makan. Ini pertama kali makan lauk ni.Walaupun DH orang pahang, tapi saya tak pernah pulak jumpa lauk ni. Rupanya, sambal hitam ni lauk tradisi daerah Raub, pahang.
Jom kita tengok bahan-bahannya. Original recipe dapat dari SINI.
SAMBAL HITAM PAHANG
Bahan-bahan
½ cawan belimbing buluh rebus
½ cawan cili padi ~ boleh kurang jika pedas sangat
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek ~ cuci, rendam sebentar
6 ulas bawang merah ~[3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara-cara
1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh rebus. Kuantiti belimbing buluh terpulang ikut selera masing2. Belimbing rebus kering ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok.
UNTUK REBUS BELIMBING BULUH:
Belimbing dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap. PESANAN: jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja. Tujuan merebus belimbing sehingga betul2 kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.
UNTUK SAMBAL HITAM:
2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis) Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh rebus juga separa lumat.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga). Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu). Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang. Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.
4. Sambal ini boleh disimpan lama & boleh buat banyak2 untuk simpan stok.
No comments:
Post a Comment