Mee udang
Bahan-bahan
- 1 bungkus mee kuning - 500gm
- 2 ulas bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 15 tangkai cili kering - dikisar
- 1/2 tbsp sos tiram
- 1 tsp udang kering
- udang segar
- 1 biji kentang
- 2 biji telor - utk kuah
- sayur sawi
- garam
- bawang goreng
- daun bawang
- telur rebus
- Rebuskan kentang, kulit udang & udang kering dalam periuk.
- Bila dah masak, keluarkan kulit udang. Kisar dan toskan air kisar kulit udang.
- Kisar kentang dan udang kering
- Tumis bawang merah & bawang putih yang dah dikisar hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar & tumis hingga garing.
- Masukkan 3 cawan air (lebih sedap kalau ada air rebusan daging/udang) & didihkan
- Masukkan bahan kisar dari **
- Masukkan udang & garam
- Bila dah cukup rasa, masukkan sawi & pecahkan telur dalam kuah.
- Bila telur dah masak, tuangkan keatas mee kuning yang dah dicelur.
- Taburkan lada hiris, bawang goreng, telur rebus & limau.
No comments:
Post a Comment