Nasi Temasek
Bahan-bahan
- 1 kilo beras basmathi ~ cuci & toskan
- 8 biji bawang merah kecil ~ dimayang
- 2 1/2 inci halia ~ dihiris halus
- 4 ulas bawang putih ~ dihiris
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 1/2 inci kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 1 tin susu cair
- 3 camca besar minyak sapi
- 1 cawan minyak
- 2 helai daun pandan
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- sedikit pewarna hijau, kuning & merah untuk renjisan
- sedikit badam goreng ~ saya tak letak
- sedikit kismis untuk ditabur
- Panaskan minyak dengan minyak sapi dalam periuk. Tumis bawang merah, masukkan bawabg putih, halia, bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga hingga naik bau.
- Apabila berbau wangi dan kekuningan, masukkan daun pandan & beras. Goreng beras sebentar sambil dibalik-balikkan perlahan-lahan supaya beras tidak hancur. Masukkan air, susu cair & garam.
- Tutup periuk & biarkan nasi masak. Setelah masak, renjiskan bahan-bahan pewarna secara berasingan.
- Masukkan kismis dan hidang dengan taburan bawang goreng dan badam goreng.
SAMBAL AYAM BUGIS
Bahan-bahan:
- 600 gm ayam ~ potong ikut suka
- 1 biji bawang besar ~ hiris bulat
- 1 genggam isi kacang tanah jenis besar
- 1 cawan santan
- 1/4 cawan cili kisar
- 2 tbsp tomato puree
- 2 tangkai daun ketumbar ~ potong kasar2
- garam & gula secukup rasa
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 2 biji buah keras
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji pelaga
- 3 biji bawang merah ~ hiris halus
- 2 ulas bawang putih ~ hiris halus
- Cuci kacang tanah & rebus hingga lembut dan buang kulit. Cuci ayam, lumur dengan garam & kunyit, goreng sedikit, angkat dan toskan.
- Panaskan minyak, masukkan bahan tumis & tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar & tomato puree, kacau hingga terbit minyak. Masukkan kacang tanah & santan, kacau rata & biar mendidih.
- Masukkan ayam, daun ketumbar , garm & gula. Kacau rata & masak dengan api perlahan hingga pekat. Masukkan bawang besar, masak hingga bawang layu.
No comments:
Post a Comment