Monday, February 28, 2011

Nasi & AYAM

Ini antara menu yang dimasak semasa anak-anak pulang bercuti. Bila makan ramai-ramai, seronok tengok mereka makan. Nasi temasik dan ayam sambal bugis ni resepi asal dari blog Mat Gebu. Ada juga yang diubah suai ikut stok yang ada.

  
Nasi Temasek

Bahan-bahan
  • 1 kilo beras basmathi ~ cuci & toskan
  • 8 biji bawang merah kecil ~ dimayang
  • 2 1/2 inci halia ~ dihiris halus
  • 4 ulas bawang putih ~ dihiris
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 1/2 inci kulit kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 tin susu cair
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 1 cawan minyak
  • 2 helai daun pandan
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau, kuning & merah untuk renjisan
  • sedikit badam goreng ~ saya tak letak
  • sedikit kismis untuk ditabur
  1. Panaskan minyak dengan minyak sapi dalam periuk. Tumis bawang merah, masukkan bawabg putih, halia, bunga cengkih, kulit kayu manis & buah pelaga hingga naik bau.
  2. Apabila berbau wangi dan kekuningan, masukkan daun pandan & beras. Goreng beras sebentar sambil dibalik-balikkan perlahan-lahan supaya beras tidak hancur. Masukkan air, susu cair & garam.
  3. Tutup periuk & biarkan nasi masak. Setelah masak, renjiskan bahan-bahan pewarna secara berasingan.
  4. Masukkan kismis dan hidang dengan taburan bawang goreng dan badam goreng. 
 SAMBAL AYAM BUGIS

Bahan-bahan:

  • 600 gm ayam ~ potong ikut suka
  • 1 biji bawang besar ~ hiris bulat
  • 1 genggam isi kacang tanah jenis besar
  • 1 cawan santan
  • 1/4 cawan cili kisar
  • 2 tbsp tomato puree
  • 2 tangkai daun ketumbar ~ potong kasar2
  • garam & gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 biji buah keras
Bahan Tumis:
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji pelaga
  • 3 biji bawang merah ~ hiris halus
  • 2 ulas bawang putih ~ hiris halus
Cara:
  1. Cuci kacang tanah & rebus hingga lembut dan buang kulit. Cuci ayam, lumur dengan garam & kunyit, goreng sedikit, angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis & tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar & tomato puree, kacau hingga terbit minyak. Masukkan kacang tanah & santan, kacau rata & biar mendidih.
  3. Masukkan ayam, daun ketumbar , garm & gula. Kacau rata & masak dengan api perlahan hingga pekat. Masukkan bawang besar, masak hingga bawang layu.








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...