Cream puff sebelum dimasak.
Baru keluar oven, dan terus di potong dua untuk keluarkan stimnya,
agar puff(choux pasrty) rangup diluar & lembut didalam.
agar puff(choux pasrty) rangup diluar & lembut didalam.
Puff yang telah siap diisi dengan kastad filling & sedia untuk dimakan.
CREAM PUFF
100 ml air
45 gm butter ~ suhu bilik
60 gm tepung ~ diayak
2 biji telor
1. Panaskan oven pada suhu 210C. Alas dulang pembakar dengan aluminium foil, disapu sedikit minyak.
2. Masak air & butter dalam periuk dengan api sederhana sebentar. Kemudian dengan api kuat hingga mendidih.Padam api.
3. Masukkan tepung yang telah diayak & kacau dengan cepat.
4. Panaskan semula adunan tepung dengan api sederhana hingga nampak kepingan nipis, padamkan api.
5. Masukkan telor & kacau dengan cepat.
6. Masukkan dalam piping bag, dan pipe kedalam dulang pembakar tadi.
7. Spray permukaan adunan yang sedia untuk dibakar dengan sedikit air.
8. Bakar pada 210 C selama 15 minit. Kemudian pada suhu 180 C selama 20 minit.
KRIM KASTAD
1 tbsp tepung
1 tbsp tepung jagung
4 tbsp gula
1 cawan susu segar
1 biji telor
1 tbsp butter
1. Gaul semua bahan kecuali butter didalam periuk.
2. Masak diatas api sederhana, gaul sehingga adunan pekat, padam api.
3. Masukkan butter & gaul rata, untuk filling yang berkilat dan cantik.
No comments:
Post a Comment