Thursday, September 29, 2011

Macaroni Gratin

Oven ku kurang panas, jadi toppingnya agak pucat, tak garing. Walaumacamana pun, bakar dalam 2 dish, licin anak-anak makan.













MACARONI GRATIN

1 ulas bawang besar ~ cincang halus
300 gm macaroni
2 tbsp butter
80 gm parutan keju
sedikit isi udang ~ di potong kecil
garam & black pepper

Untuk white sauce:
80 gm butter
80 gm tepung
1.6 liter susu
garam & black pepper

Cara:
1. Didihkan air dengan sedikit garam, rebus macaroni hingga lembut 8~9 min, toskan.
2. Cairkan butter dalam kuali panas, masukkan isi udang, bawang dan macaroni, gaul rata hingga masak.
3. Tuang macaroni kedalam bekas bakar yang telah di sapu dengan butter.
4. Untuk white sos: Cairkan butter dalam kuali diatas api sederhana, masukkan tepung & susu, Kacau hingga pekat, masukkan garam dan pepper.
5. Tuang sos ke atas macaroni tadi, taburkan keju parut.
6. Bakar pada suhu 200C selama 20 minit hingga bahagian atas cheese tadi garing keperang-perangan.
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Let's hear...